U trendu

Čudovišta iz morskih dubina

Istraživanja morskih dubina oduvek su privlačila pažnju naučnih krugova, ali i široke javnosti. Tajanstvene morske planine i doline prepune su biljnog i životinjskog sveta čije su mnoge vrste poznate nauci. Pronalazak novih vrsta uvek privlači pažnju, a to se upravo dogodilo na ekspediciji u vodama Antarktika.
Ekspedicija je obuhvatila tri broda s istraživačima iz Australije (brod Aurora Australis), Francuske (L’Astrolabe) i Japana (Umitaka Maru). Nakon ekspedicije na južnom Pacifiku istraživači su pristali na obalu Tasmanije (ostrvo na jugu Australije) i dali prve informacije o svojim iskustvima. Publikovali su fotografije snimljene na dubini do 1.000 metara u ledenim vodama Antarktika. One su zaista neobične, jer su otkrile postojanje džinovskih kreatura na hladnom morskom dnu. Mnoga od tih bića bila su dosad nepoznata.
Za hladne vode Antarktika već je bilo poznato da kriju ogromne životinjske vrste. Gigantizam je tamo uobičajena pojava. Mnoge životinje žive na morskom dnu u potpunom mraku, pa prirodno moraju imati ogromne oči i čudan izgled. Krstareći prirodnim staništima ovih životinja, istraživači su prikupili ogromne crve, rakove, paukove, ribe… Dosad nepoznate vrste odnete su u univerzitetske istraživačke centre i muzeje, gde će biti podvrgnute detaljnom ispitivanju radi identifikacije i otkrivanja DNK mapa.
Najveći primerci – prava čudovišta iz morskih dubina, čije su fotografije istraživači napravili, liče na ogromne morske pauke i meduze dužine oko šest metara. Među prikupljenim primercima, izvađenim s dubine 200 do 1.400 metara, nalaze se i primerci težine 30 kg. Zanimljivo je da su istraživači ove ekspedicije izjavili da je morsko dno u tim dubinama prenaseljeno biljnim i životinjskim vrstama, tako da na nekim mestima nema nijednog kvadratnog inča slobodnog prostora. Mnogi od džinovskih primeraka su tako velikih dimenzija da se ne mogu kretati.
Ova ekspedicija krenula je u istraživanje u okviru projekta Collaborative East Antarctic Marine Census, kao dela International Polar Year inicijative. Taj projekat će pomoći naučnicima da otkriju kako se biljne i životinjske vrste prilagođavaju specifičnom klimatskom okruženju Antarktika. Jedan od njenih glavnih ciljeva je da prati uticaj klimatskih promena na biljni i životinjski svet u ovim vodama, a posebno posledice porasta nivoa ugljen-dioksida u atmosferi i kiselih padavina nastalih zbog toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar