Da li je na pomolu lek za mucanje?

Mucanje je genetski uslovljeno, tvrde američki naučnici koji su otkrili tri gena povezana s mucanjem. Ova tri gena otkrili su kod niza osoba koje mucaju u Pakistanu, SAD i Velikoj Britaniji. Sada njihovo otkriće otvara put mogućem tretmanu mucanja pomoću lekova.
Mucanje je poremećaj u kojem je normalan tok govora prekinut čestim ponavljanjem ili produživanjem govornih zvukova, slogova ili reči, ili osoba ne može da počne da izgovara reč. Prekidi u govoru mogu biti praćeni učestalim treptanjem očiju, drhtanjem usana i vilice ili drugim neobičnim oblicima ponašanja. Mucanje pogađa oko pet odsto dece, ali se može ublažiti ili izlečiti uz pomoć logopeda. Što se tiče odraslih, mucanje se javlja kod jedan odsto ljudi, kojima se preporučuju terapije zasnovane na smanjenju anksioznosti i vežbama disanja.
Naučnici decenijama pokušavaju da objasne mucanje pa o tome postoji više teorija. Prema jednoj, mucanje se javlja kad preterano nervozni roditelji negativno reaguju prema deci koja imaju problema s razvojem govora. Neki, opet, tvrde da se mucanje javlja kad roditelji prisiljavaju levake da pišu desnom rukom. Međutim, u istraživanju koje je vodio dr Džejms Bati (James F. Battey) američki naučnici su otkrili da je mucanje povezano s genima. Proučavajući genetski materijal 46 porodica u Pakistanu identifikovali su tri gena na hromozomu 12 koja su povezana s mucanjem.
Zatim su iste geneteke mutacije pronašli kod još 270 ljudi u Velikoj Britaniji i SAD koji su mucali. Zanimljivo je da su dva od ta tri gena, GNPTAB i GNPTG, povezana i sa dve teške bolesti metabolizma. "Više od stotinu godina uzrok mucanja bio je misterija za naučnike. Ovo je prva studija koja ukazuje na specifične genetske mutacije kao mogući uzrok ovog problema. To bi moglo da dovede do dramatičnog razvoja opcija za tretman ove bolesti", zaključio je dr Bati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.