U trendu

Da li i vi imate isti problem? Muke sa skenerom prsta

Posle fijaska sa modelom „galaksi nout 7”, koji je povučen zbog zapaljive baterije, velika su očekivanja od nove „Samsungove” perjanice. „Galaksi S8” trebalo je, prema glasinama u tehnološkoj zajednici, da donese optički skener otiska prsta, integrisan u ekran pametnog telefona, ali to se izgleda neće dogoditi. Pojavile su se čak glasine da bi južnokorejski džin u bliskoj budućnosti mogao da u potpunosti odustane od ove tehnologije.

Na novom telefonu najviše klase ekran će, izgleda, da zauzme skoro celu prednju stranu, što znači da neće biti mesta za „houm” dugme i senzor za otisak prsta kakav je do sada bio. Rešenje je takozvani virtuelni skener, ali firma koja je angažovana da usavrši tehnologiju nije obavila posao u roku i telefon će se krajem marta pojaviti sa klasičnim čitačem, samo što mu je promenjeno mesto. Da oslobodi prostor za što veći ekran, kompanija je premestila „houm” dugme i još dva osnovna tastera za navigaciju.

Skener otiska prsta pojavio se prvi put 2011. na jednom „Motorolinom” modelu. Na „ajfonu” je debitovao 2013. na modelu „5S”, a malo kasnije i na jednom „Ha-Te-Ce” modelu. „Samsung” se pridružio trendu tek sledeće godine sa senzorom na „galaksiju S5”. Dok je kod „ajfona” bilo dovoljno samo staviti prst na „houm” dugme, kod „galaksija” ga je trebalo prevući preko senzora tako da su stručnjaci zaključili da je „Epl” pobedio u primeni ove tehnologije. U međuvremenu je ona postala sastavni deo i nekih jeftinijih uređaja, a osim napred, senzor se pojavljuje i na desnoj ivici aparata i na zadnjoj strani oko kamere.

Prema procurelim detaljima o novoj perjanici iz „Samsunga”, senzor će biti smešten pozadi, navodno desno od kamere i bliže vrhu uređaja.

Korejski listovi pišu da je kompanija mnogo ulagala u tehnologiju virtuelnog skenera prsta, koju je razvijala kompanija „Sinaptiks”, ali da su rezultati bili razočaravajući. Kako se primicalo izbacivanje telefona, odlučili su u poslednji čas da pomere „houm” dugme sa klasičnim skenerom pozadi.

Izgleda da je odbačena još jedna karakteristika o kojoj se šuškalo – dvostruka kamera sa zadnje strane. Kako pišu tehnološki portali, ona se više ne pominje u „procurelim informacijama”.

Virtuelni skener prsta očekuje se na jesen kod novog „ajfona”, a u „Samsungu” kažu da je „i dalje izuzetno teško usavršiti prozirne senzore i komponente za smartfon koji ima ekran preko cele prednje strane”.

Istovremeno, na kineskom delu interneta pojavile su se glasine da „Samsung” namerava da potpuno odustane od otključavanja prstom jer je navodno nepotreban i zastareo. „Galaksi S8” trebalo bi, prema zvaničnim najavama, da ima i sposobnost prepoznavanja lica jer postoje sumnje u brzinu i pouzdanost ranije najavljenog čitanja dužice oka. Vest se pojavila ovih dana usred glasina da će „ajfon 8” imati prednju kameru sposobnu da istovremeno čita i lice i dužicu oka.

„Zbog izvesnih ograničenja skeniranja oka u pogledu brzine i preciznosti, odlučili smo da dodamo tehnologiju prepoznavanja lica, tako da će otključavanje telefona trajati jednu stotinku”, preneta je izjava neimenovanog zvaničnika južnokorejske kompanije.

(Jelena Kavaja, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.