U trendu

Da li život na Zemlji vodi poreklo iz svemira?

Meteor sa Marsa, koji je na Zemlju pao 1996. godine, bi mogao da odgovori na pitanje iz naslova. Pronađen u oblasti Antarktika i označen šifrom ALH84001, izazvao je senzaciju u naučnim krugovima, kada je NASA ustvrdila da „kamen sa neba“ sadrži znake života. Ali, ova teza je kasnije odbačena dokazima o tome da je meteor kontaminiran zemaljskim oblicima života u trenutku kada se „susreo“ sa antarktičkim ledom.

Novi nalazi koji se tiču meteora sa Marsa, ponovo „potpaljuju“ polemiku o tome da li je život na Zemlju dospeo iz kosmosa ili ne. Američko-kanadski naučni tim se, ove godine, ponovo posvetio izučavanju ALH84001 i izneo neke svoje teorije i zapažanja. Meteor je, odvojivši se od Marsa, milionima godina „plutao“, dok nije dospeo na površinu naše planete. Za sve to vreme, tvrde naučnici, temperatura u njegovom jezgru nikada nije prešla 40C, i teorijski je moguće da je ovakva temperatura omogućila mikroorganizmima da prežive dugotrajno putovanje. Istraživački tim nije uspeo da pruži nikakve nove dokaze o postojanju ovakvih oblika života u meteoru, ali je ponovo pokrenuo diskusiju o mogućem svemirskom poreklu. Zagovornici ove teorije ističu da je moguća opcija po kojoj je na našu planetu život „doputovao“ sa nekog od nebeskih tela unutar Sunčevog sistema.

Suprotni „tabor“ tvrdi da nijedan organizam ne može da preživi temperaturu do koje dolazi pri prolasku kroz atmosferu. Oni takođe tvrde da je moguće da na dugotrajnom putovanju meteor ostane „mlak“ i održava temperaturu pogodnu za mikroorganizme, ali usijanje prilikom pada dovodi teoriju zagovornika svemirskog porekla u ozbiljnu sumnju. Polemika se nastavlja u iščekivanju novog meteora i novih dokaza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.