Debakl akcija Samsunga zbog baterija koje eksplodiraju

Akcije Samsunga oštro su pale danas nakon što je južnokorejski elektronski div uputio globalni poziv klijentima da ne koriste smartfone Galaxy Note 7 zbog sve većeg broja prijavljenih slučajeva eksplodiranja baterija, što je podiglo pakinu u celom svetu.

Akcije južnokorejske kompanije, najjače u zemlji po vrednosti, pale su 7,3 odsto na Seulskoj berzi do ranih popodnevnih sati na 1,46 miliona vona (1.318 dolara), izveštava agencija Frans pres.

Intenzivirajući upozorenja, najveći svetski proizvođač smartfona je pozvao juče korisnike uređaja Galaxy Note 7 širom sveta da odmah isključe uređaje.

Samsung Elektroniks je 2. septembra najavio povlačenje svojih velikih „fableta“, pošto je prijavljeno više slučajeva da su se uređaji zapalili prilikom punjenja zbog neispravnih baterija.

Od tada su brojne vazduhoplovne kompanije, uključujući one iz SAD, Australije, Japana, Singapura, Indonezije i Indije zabranile putnicima da tokom leta koriste ove pametne telefone.

Najavljeno povlačenje uređaja, koje uključuje 2,5 miliona mobilnih telefona prodatih do sada u 10 zemalja, moglo bi da sreže dobit kompanije kasnije tokom godine za više od jedne hiljade milijardi vona (gotovo 900 miliona dolara), kažu analitičari.

Note 7 uređaj sa novom baterijom trebalo bi da bude na raspolaganju kupcima u Južnoj Koreji od 19. septembra.

Samsung je odbio da imenuje dobavljača neispravnih baterija, ali je naveo da prodaja u Kini, gde su korišćene baterije drugog dobavljača, nije pogođena ovim problemom. Prodaja u Kini je počela 1. septembra, navodi francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.