U trendu

DHTML – Upoznavanje sa filterima koje donosi IE 5.5

Jedna od glavnih osobina koju poseduje Internet Explorer 5.5, je podržavanje filtera i tranzicija. Filteri i tranzicije vam dopuštaju da kreirate vizuelne efekte koje bi se jako teško izveli na neki drugi način; takođe i sa mnogo manje kilobajta. Na ovaj način vam se povećavaju i proširuju mogućnosti za razvoj interaktivnih web stranica. Osnovna razlika između filtera i tranzicija (transitions) je da su filteri statični efekti, a tranzicije dinamički. Filteri menjaju način na koji se neki sadržaj prikazuje i mogu da modifikuju taj prikaz na mnogo različitih načina. Nakon primene nekog filtera, videćete samo finalni rezultat. Na primer, imamo filter Mirror (ogledalo), koji ako primenimo na neku sliku, kao krajnji rezultat videćemo „sliku u ogledalu“ (original možemo samo da zamislimo). Filteri koje podržava IE 5.5 su: Alpha, BasicImage, Blur, Chroma, Compositor, DropShadow, Emboss, Engrave, Glow, Light, MaskFilter, Matrix, MotionBlur, Pixelate, Shadow i Wave.

U sledećem primeru videćemo kako se primenjuju filteri. Određenom HTML elementu dodajemo filter preko specifikacije STYLE atributa:


<ELEMENT STYLE="filter:
progid:DXImageTransform.Microsoft.NazivFiltera(osobine)">

Obratite pažnju na klauzulu „progid:„, koji je deo „DirectX“ specifikacije i kada ga navodite, ne bi trebalo da ima praznih mesta između „progid:“ i „DXImage„. Da kažemo i da jednom elementu možete dodeliti više filtera. Kao primer, navešćemo primenu efekta „DropShadow“ (senka) na jedan „DIV“ blok. Ovaj filter će tekstu i slikama dodati efekat senke u crvenoj boji.


<DIV STYLE="width: 40%; filter:
progid:DXImageTransform.Microsoft.DropShadow(color=’red’,
offX=3, offY=2)">
<IMAGE SRC="slika.gif"><FONT
COLOR="blue">Ovo je osenceni tekst.
</FONT>
</DIV>

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.