Dostavljanje robe putem drona postaje realnost

Zvaničnici u Velikoj Britaniji objavili su da kompanija „Amazon” ima zeleno svetlo za početak testiranja usluge dostave robe putem dronova. Postignut je dogovor sa nadležnima u Upravi civilne avijacije i testiranje će započeti što pre, preneli su britanski mediji, ne precizirajući tačan datum.

Takođe, i u Austriji, prema saopštenju „Eurokoma”, zvaničnog servisa grada Beča, kompanija iz Sijetla uskoro bi mogla u glavnom gradu ove zemlje, po dobijanju neophodnih dozvola, da počne fazu probnog rada iste usluge.

Kako se prenosi izjava Ralfa Klebera, direktora „Amazona Nemačka”, razmišlja se i da grad na Dunavu bude sedište za evropski ogranak novog servisa „prajm nau”; dok se u Gracu, u saradnji sa tamošnjim Tehničkim fakultetom, ubrzano radi na novim modelima dronova.

Usluga „Amazona” – „prajm er”, mogućnost je da kupcu u roku od 30 minuta bude dostavljena pošiljka težine do 2,5 kilograma, i to na udaljenost do 24 kilometra. Predstavljena je 2015. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a sada počinje pohod na Stari kontinent.

Novembra prošle godine, podseća britanski „Telegraf”, konstruisan je i poseban dron za ovu vrstu posla. U januaru, na svim listama tehničkih inovacija za koje se može očekivati da će postati svakodnevica u narednom periodu, upravo je upotreba malih navođenih letelica bila istaknuta kao jedna od neminovnosti, ne samo za stanovnike velikih gradova.

U pozitivne osobine navodi se da dosadašnje kurirske službe na zemlji mogu biti „nadigrane” brzinom isporuke. Sa druge strane, postavlja se pitanje bezbednosti vazdušnog saobraćaja, mogućih zloupotreba i uopšte politike korišćenja ovih letelica u komercijalne svrhe.

Naznaka pozitivnih odluka političara dve evropske zemlje, Velike Britanije i po svemu sudeći austrijskih vlasti, otvoriće novo polje u tržišnom poslovanju.

Odluku da se posvete istraživačkim poslovima proizvodnje namenskih dronova, a sve u cilju da se ode korak ispred konkurencije, najviše u Sjedinjenim Američkim Državama – trgovinskih lanaca „Volmart” i servisa UPS, najavio je još 2013. Džef Bezos, osnivač „Amazona” i treći najbogatiji čovek na svetu.

Scene iz filma „Povratak u budućnost” snimljene 1985. godine, kada glavni junak Marti Mekflaj (tumačio ga je Majkl Džej Foks), posle izlaska iz vremenske mašine, zakorači u budućnost i iznad glava mu „zuje” male letelice, mogla bi uskoro da dobije realne dimenzije.

(Andrijana Cvetićanin, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.