U trendu

Dveri ka Bogu

Blagoslov, ispovest, oprost grehova… Da li će se nešto od svega toga promeniti u praksi katoličke crkve i dobiti novo obličje u eri Interneta? Vatikan smatra da je novi elektronski medij itekako pogodan za širenje vere i kontakt sa vernicima, ali ne smatra da treba Božji blagoslov davati i putem Interneta.

Ipak, jedan sveštenik je pokrenuo web-stranicu na kojoj radi upravo to, smatrajući da ljudi imaju sve manje vremena za Crkvu i da, pošto na mise ne mogu da dođu, Crkva treba da priđe njima. U skladu sa takvim stavom, pokrenuo je Internet-servis pod nazivom Gateway to God – Online („Dveri ka Bogu – online), gde vernici mogu da dobiju Božji blagoslov putem elektronske pošte ili u realnom vremenu, u chat-sobi sa sveštenikom. Vikar Ian Lawton sa Novog Zelanda je, na ovaj način, pokrenuo nove polemike na temu odnosa Crkve i medija i dileme da li je moguće religioznu praksu „oči u oči“ sprovoditi i na neki drugi način.

Ovaj je sveštenik postavio i chat-sobe u kojima je tema religija, a omogućio i savetovanje po pitanjima vere za one koji nemaju vremena za crkvu ili žele da ostanu anonimni. Vatikan ne smatra da Crkva može da koristi Internet na ovaj način – ništa ne može da zameni direktni kontakt i odlazak na Bogosluženje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.