U trendu

Ekrani koji se savijaju

Američki naučnici s Univerziteta u Ilinoisu (University of Illinois) tvrde da su pronašli način za izradu velikih providnih savitljivih ekrana koji kombinuju neorganske svetleće diode (LED diode) s organskim materijalima. Prema tvrdnjama istraživača s ovog univerziteta, trenutno se LED svetla uglavnom proizvode korišćenjem neorganskih materijala, koji su nesavitljivi i moraju da budu precizno postavljeni na površinu, dok organski materijali mogu biti raspršeni sprejom ili se mogu samo naneti, poput boje, na savitljivu površinu, ali oni ne daju toliko svetla i nisu dovoljno trajni.
Kako bi povezali te dve tehnologije, istraživači su neorganske svetleće diode postavili na savitljivu površinu, pa ih zatim razložili hemikalijom i dodatno učvrstili plastičnim karticama na ivicama kako se ne bi isprale u hemijskoj kupi. Diode koje su tako postavljene na staklenu, gumenu ili plastičnu površinu mogu biti povezane klasičnim procesima koji se koriste za povezivanje kompjuterskih čipova, a s obzirom na to da mogu biti postavljene relativno daleko jedna od druge, površina može biti skoro potpuno providna. Ova tehnologija omogućuje brojne primene, od medicine do automobilske industrije.
Kao primer primene ovih ekrana istraživači navode vetrobransko staklo na automobilima ili kočiona svetla postavljena na komadu savitljive plastike, kako bi pratila konture automobila. Ovo istraživanje finansirali su Ford i američka vlada, ali zasad nema informacija o tome da li će ta tehnologija biti i komercijalizovana, to jest kada će se naći na tržištu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.