Eksterni hard disk sa 40 gigabajta

Korisnicima mobilnih uređaja treba sve više prostora za smeštaj podataka (radi poslovne primene, prezentacija, individualne audio-video zabave i sličnog). Zbog toga se na tržištu sve češće pojavljuju eksterni hard diskovi, koji za transfer podataka obično koriste brzu vezu sa računarom pomoću USB 2.0 standarda. S obzirom na povećane zahteve korisnika, njihov kapacitet je iz dana u dan sve veći. Osnovni problem pri njihovoj realizaciji je ostvarivanje uređaja sa što manjim dimenzijama i težinom, pogodnog za lako transportovanje podataka i korišćenje u svim mogućim uslovima, a koji će istovremeno ispuniti zahteve i u pogledu visokog kapaciteta.

Kompanija I-O Data je jedna od najpoznatijih po proizvodnji minijaturnih eksternih hard diskova. Krajem aprila ona je svoju liniju tih proizvoda obogatila novim modelom sa oznakom HDMX-U40. Njegove dimenzije i masa su vrlo male (76 x 83,5 x 16,2 milimetra i 136 grama). Smešten je u kompaktno stilizovano aluminijumsko kućište. Ima prečnik od 1,8 inča, što odgovara dimenziji uobičajenih diskova namenjenih prenosivim računarima, dok mu je brzina rotacije 4.200 obrtaja u minuti. Ovaj hard disk ima kapacitet od čak 40 gigabajta, što je zaista impozantno.

U pogledu softvera HDMX-U40 je prilagođen korišćenju uz gotovo sve aktuelne operativne sisteme – Windows 98/ME/2000/XP, kao i Mac OS 9.0.X do 10.3.X. To mu omogućava vrlo široke mogućnosti primene. Pored toga, ispunjava i ostale prednosti kojima se eksterni hard diskovi mogu pohvaliti. Osnovna njihova prednost je niska cena po jednom megabajtu prostora za smeštaj podataka (u poređenju sa nekim drugim medijumima za čuvanje podataka – memorijskim karticama i fleš memorijama, na primer).

Cena ovog modela je 34.000 jena, to jest 310 američkih dolara; to je sasvim pristojna cena za prostor koji ovaj disk nudi. Ako se tome dodaju i vrlo male dimenzije i težina ovog uređaja, može se reći da je on idealno rešenje za mobilne uređaje i transport velike količine podataka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.