Elektronski ratovi – SAD protiv Kine (I deo)

Prema predviđanjima američkih analitičara, vojnih i političkih stručnjaka, Kina će postati supersila za 25 do 50 godina. Ovakva mogućnost predstavlja itekakvu pretnju američkim „nacionalnim interesima“ i trenutnoj poziciji Sjedinjenih Država u svetu. O načinu na koji vašingtonska administracija i uticajni političari doživljavaju sadašnju poziciju SAD-a u svetu, slikovito govore i sledeće izjave:

    „Mi smo u središtu, i tu treba i da ostanemo. Sjedinjene Države moraju da upravljaju svetom, da nose moralnu, političku i vojnu baklju prava i snage i budu primer svim narodima.“ (senator Džesi Helms, 1996. godine)

    „Amerika opkoračuje svet kao kolos. Od doba kada je Rim razorio Kartaginu, nijedna druga velika sila nije dosegla vrhove do kojih smo mi stigli. Sedamnaesti vek je bio francuski, devetnaesti engleski, dvadeseti američki. Sledeći vek će ponovo biti američki.“ (neokonzervativac Čarls Krauthemer)


„Kineska pretnja“ (u predizbornoj kampanji, sadašnji predsednik Džordž Buš naziva najmnogoljudniju državu „strateškim protivnikom“) ugrožava američku „strategiju primata“, koja je formulisana u Pentagonu 1992. godine, a čiji su tvorci danas u samom vrhu administracije. U tekstu strategije je iznet stav da treba „sprečiti svaku neprijateljsku silu da dominira u regionima čiji bi joj resursi omogućili da dobije status velike sile“, a takođe i „osujetiti buduću pojavu bilo kog globalnog konkurenta“.

Ne samo da je Kina „strateški protivnik“ već je i drzak protivnik. Natezanje oko američkog špijunskog aviona koji je prinudno sleteo u Kini, još uvek traje. Kinezi odugovlače njegovo vraćanje, iznose uslove, „tvrde pazar“, provociraju i ispituju protivnika. Pojavljuju se i nagoveštaji da avion neće moći da bude vraćen SAD-u tako što će da odleti iz Kine, već će američke vlasti morati da ga preuzmu u delovima.

Uopšte, u Kini postoji izražen otpor (sasvim opravdan) prema supersili koja tako rsko i otvoreno proglašava azijsku državu svojim „strateškim protivnikom“. Ovaj izraz znači samo jedno: SAD će se, na sve moguće načine, truditi da osujeti razvoj Kine, njeno jačanje i u ekonomskom i političkom pogledu, pri čemu će se mešati u problematične odnose Kine sa Tibetom, odnosno Kine sa Tajvanom. „Tihi rat“, koji počinje da liči na nekadašnji „hladni rat“, postaje i elektronski rat. Bojno polje je Internet.

U mesecima koji su iza nas, bilo je brojnih hakerskih napada iz Kine, usmerenih ka američkim serverima. Najnoviji primer jeste virus „CodeRed“, koji napada isključivo servere, menjajući izgled sajtova koji se na njima hostuju, ostavljajući iza sebe stranice na kojima piše: „Welcome to http://www.worm.com! Hacked By Chinese!“. Zanimljiva osobina virusa je da svi zaraženi serveri pokušavaju da kontaktiraju sa IP adresom Bele kuće, ugrožavajući sajt mogućnošću zagušenja. Smatra se da je virus delo kineskih hakera – možda i deo specijalnog rata kineskih vlasti.

Kineske vlasti nisu naročito oduševljene mogućnostima Mreže: naročito su osetljive na stranice koje se hostuju u Tajvanu, a čiji su autori Kinezi emigranti, koji zagovaraju demokratizaciju kineskog društva. Državni monopol u oblasti telekomunikacija omogućuje kontrolu aktivnosti na Internetu, kao i blokiranje i filtriranje sadržaja kojima bi mogli da pristupe surferi. I tromesečna inspekcija 56.800 Internet kafića, koja je započela u aprilu, bila je u sklopu strategije kontrolisanja upotrebe Interneta. Tog meseca je zatvoreno 2.000 ovakvih lokala, a 6.000 će moći da nastavi sa radom samo ako zadovolje stroge uslove koje država nameće.

Američka administracija je odlučila da ugrozi ovakvu politiku i omogući nesmetani i anonimni pristup zabranjenim serverima i sadržajima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.