Enciklopedija Britanica 2008

Na kraju kalendarske 2007. godine, po već ustaljenom običaju, pojavljuje se nova unapređena varijanta najpopularnije enciklopedije na svetu. Enciklopedia Britanica za predstojeću godinu obogaćena je mnogim novim pojmovima, stranicama i multimedijalnim sadržajima, kao i novinama u pristupu tim sadržajima.
Enciklopedija Britanica košta oko 50 dolara i sa DVD-a se instalira na računar korisnika. Sadržaji su ponuđeni za tri starosne grupe, tako da se pri pokretanju bira jedna od ponuđenih opcija. Britanica Elementary Library namenjena je najmlađem uzrastu (od šest do deset godina) i uglavnom je orijentisana na multimedijalne sadržaje. Britanica Student Library je za učenike od 10 do 14 godina, a sadržaji su prilagođeni školskom gradivu za taj uzrast.
Svim ostalim korisnicima namenjena je Britanica Library, s najozbiljnije i najdetaljnije obrađenim sadržajima. Novo izdanje enciklopedije za 2008. godinu donelo je neke novine u korisničkom interfejsu. Nova opcija organizacije sadržaja po korisnikovom izboru je Workspace. To je skladište (s fasciklama) i organizator za multimedijalne sadržaje kojima korisnik pristupa pretražujući po sadržajima enciklopedije. Sadržaji se po želji mogu brisati ili prebacivati iz jedne fascikle u drugu.
Novina u ovoj enciklopediji je i baza podataka o najvećim svetskim umovima (Great Minds). Ona sadrži oko 2.000 detaljnih biografija najvećih svetskih imena iz različitih naučnih oblasti čija su otkrića imala znatan uticaj na čovečanstvo. Kao i svake godine, i ovo izdanje sadrži elektronsku i štampanu verziju Book of the year, s pregledom svih značajnih događaja i ličnosti iz prethodne godine.
Od prošlogodišnjeg izdanja Enciklopedija Britanica daje i mogućnost neprekidnog osvežavanja sadržaja. Dok su prethodne verzije zahtevale update u određenim vremenskim razmacima, počev od izdanja 2007. godine on se vrši direktnim pristupom preko Interneta. Uzevši sve novine u obzir, izdanje za 2008. godinu sadrži više od 100.000 članaka, s preko 56,5 miliona reči. Fotografija ima više od 20.000, a audio i video inserata (klipova) oko 900.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.