U trendu

ES leto za Internet fanove

Nekako u senci ostalih događaja u gradu (kojih, ruku na srce, nema preterano mnogo i onoliko koliko bi moglo da ih bude, ali ih je opet znatno više no ranijih nekoliko godina) dogodio se tokom ove nedelje jedan, na izvestan način, pionirski događaj.

U organizaciji EliteSecurity.org, zbila se (i još uvek se zbiva, zaključno sa 6. julom), u bašti kluba „Bonafides“, manifestacija pod nazivom ES leto – Oh, so fancy Internet!, na kojoj su i mlađi i stariji Beograđani imali prilike da se upoznaju sa nekim, do sada nedovoljno potenciranim aspektima upotrebe globalne računarske mreže i računara kod nas. Kroz seriju predavanja, prezentacija i radionica, na različitim nivoima stručnosti (što je, od predavanja do predavanja, determinisalo sastav publike i širinu ciljne grupacije), predstavljene su najraznovrsnije teme: pojedinačni sajtovi, Internet i kultura, „Žene za kompom“, softverske zanimljivosti i pikanterije (jedna reč – Linux), sigurnost računarskih sistema, web dizajn i digitalna umetnost sa naglaskom na online primenu, takmičenje u digitalnim formama, predstavljanje wireless sistema za pristup Internetu (WAP i slično), hardverske „đakonije“… Za kraj (petak i subota) su, što još nije kasno da posetite, predviđeni (vruća) rasprava o novom zakonu o telekomunikacijama, kao i predavanja o Internet biznisu, korišćenju mrežnih resursa u berzanskom poslovanju, plaćanju preko Interneta i mnoge druge zanimljive teme.

Čini se da je hladoviti ambijent bašte „Bonafidesa“ bio premali da primi sve one koji su prethodnih dana želeli da – bilo iz čiste radoznalosti, bilo iz želje da pruže i aktivni doprinos, bilo pak „griženi“ unutrašnjim motivom i elanom svojstvenim samo web aktivistima (a da ima na šta da se skrene pažnja u domaćim Internet vodama, ima) – pobegnu iz gradske jare koja ja na stepen-dva manje od +40 mlatila po glavi i uzmu učešća u brojnim živim forumima, diskusijama, predavanjima i radionicama. Posle raznih sinergija i drugih manifestacija moći i koncepta razmišljanja „znam ja šta je najbolje za tebe“, dinamičan i nabijen program sa učesnicima najrazličitijih profesionalnih profila, kao i profesionalnih iskustava i stavova, predstavlja pravo osveženje. On je, pored toga, i važan kvalitativni pomak u društvenoj percepciji Mreže kao svakodnevnog životnog (i vrlo upotrebljivog) alata i, što je najvažnije, u demistifikaciji njenog najozloglašenijeg efekta koji bi braća Rusi nazvala „ostranenie“, a koji se, pravilnom i dobro koncipiranom upotrebom, izgleda, ipak može izbeći.

Organizator EliteSecurity.org učinio je pun pogodak što je energiju svojih forumskih rasprava pretočio i u žive, neposredne, većem delu publike ipak i dalje bliže i razumljivije, kontakte i razgovore, kroz koje je moglo mnogo toga novog da se sazna i nauči. Takođe je za pohvalu i idealni art-komplement cele manifestacije, u vidu svakonoćnih dj line-up-ova na kraju svakog (oh, so fancy napornog!) radnog dana ES leta. Za žaljenje je, međutim, što je, sa izuzetkom veoma malog broja medija, ova manifestacija tako slabo pokrivena i propraćena, pošto se nesumnjivo radi o utiranju staze čitavom novom trendu, veoma važnom za društvo u kom će značaj Interneta i IT sektora verovatno rapidno rasti u narednom periodu. Nadajmo se da se organizatori neće zaustaviti na ovom koraku, a da će beogradska publika, kulturna javnost i mediji pokazati još veće interesovanje, koje će manifestacijama poput ove dati povoda za veće ambicije i kontinuiranije akcije iz kojih ćemo, kao Internet zajednica, svi moći da naučimo i shvatimo svoju poziciju u novim relacijama koje Mreža i mrežni alati sobom donose.

Više informacija na leto.elitesecurity.org

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.