Ethernet slavi trideseti rođendan

Godine 1973. postavljeni su temelji tehnologije zahvaljujući kojoj danas čitate ovaj tekst. Način razmene podataka u paketima između računara osmislili su Bob Metkalf (Bob Metcalfe) i Dejvid Bogs (David Boggs) u istraživačkom centru „Palo Alto“ kompanije Xerox, inspirisani mrežom AlohaNet, koju je stvorio Norman Abramson (Norman Abramson) sa Univerziteta Havaji. U Abramsonovoj mreži podaci su deljeni u pakete, ali je mreža bila vrlo neefikasna, jer su paketi poslati u isto vreme bili odbacivani i nisu stizali na cilj.

Koristeći iskustva svog kolege, Bob Metkalf i Dejvid Bogs znatno su unapredili zamisao prenosa podataka u paketima i stvorili mrežnu tehnologiju pod nazivom Ethernet. Prvi podaci poslati su 1973. godine, pokazujući da se primenom nove tehnologije može preneti više podataka za kraće vreme. Tri godine kasnije, Ethernet mrežu sačinjavalo je 100 kompjutera, između kojih su podaci prenošeni brzinom od 2,94 megabita u sekundi.

Bob Metkalf je nedugo zatim napustio kompaniju Xerox i osnovao firmu 3Com kako bi samostalno proizvodio opremu za Ethernet mreže. U prvim mrežama koje su bile dostupne tržištu podaci su prenošeni brzinom od deset megabita u sekundi; svake godine tehnologija je bila sve savršenija, pa se danas brzine prenosa mere gigabitima. U decenijama koje su nastupile Ethernet se proširio na celu planetu i danas povezuje kompjutere u jedinstvenu mrežu – Internet.

Korisna adresa:

  • Ethernet introduction

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.