U trendu

Everything 1.2.1 – pronalazi sve!

Pretraživanje datoteka u Windows-u nikad nije bilo na onom nivou koji nude alternativni specijalizovani alati. Iako su stvari pomalo unapređene, sve to i dalje ne radi baš sjajno. Potencijalno rešenje je instalacija nekog od alternativnih pretraživača računara, koji rade na principu redovnog indeksiranja datoteka koje podržavaju. Takvi alati često moraju da obnavljaju svoju bazu, u kojoj ne čuvaju samo nazive datoteka i foldera do njih, nego i njihov sadržaj, pa proces indeksiranja ponekad može da potraje suviše dugo. Da i ne spominjemo to što takva baza tokom vremena može prilično da naraste jer na kraju sve informacije o datotekama i njihovom sadržaju negde moraju da budu sačuvane. Ipak, čini se da je u većini slučajeva potraga usmerena na naziv datoteke ili folder, a ne i na njen sadržaj, što otvara vrata programima kakav je baš Everything.
Njegova tajna se takođe krije u indeksiranju, ali on ne indeksira sadržaj datoteka, nego samo njihove nazive zajedno nazivom foldera. Da bi stvar bila još i bolja, indeksiranje je ekstremno brzo, a autori programa tvrde da će mu za indeksiranje milion datoteka i fascikli biti potreban samo jedan minut, što je, složićete se, prilično impresivno. Pored velike brzine indeksiranja, Everything je brz kao munja i pri pretraživanju. Logika rada je jednostavna – prikazaće sve fascikle i datoteke koje je indeksirao, a zatim, kako upisujete pojam s liste, uklanja sve što ne odgovara unetom izrazu. Čak ne morate ni da pritisnete taster za aktiviranje pretraživanja jer su, verovatno pogađate, rezultati trenutni.
To što Everything čini vrlo zanimljivim nije samo brzina kojom pretražuje i izbacuje rezultate nego i činjenica da je odlično optimizovan, pa troši prilično malo resursa, a i sam program je mali. Uz to, opremljen je i nekim mogućnostima koje uopšte ne biste očekivali od takvog alata. Na primer, nudi ugrađeni web pretraživač, koji omogućuje da pretraživanje računara obavljate preko browser-a. Dovoljno ga je aktivirati u podešavanjima programa, odrediti korisnika koji ima pravo pristupa interfejsu (korisno ako mislite da pretraživanju pristupate s drugih računara) i stvar će početi da radi. Ni to nije sve. Naime, pošto Everything ne može da indeksira mrežne diskove (ni mapirane particije), nego isključivo lokalne diskove, da biste mogli da pretražite i druge računare u lokalnoj mreži, na svima ćete morati da pokrenete Everything. Posle toga ostaje da pokrenete ugrađeni FTP servis i s drugog klijenta se spojite na taj računar, i pretražujete ga kao da sedite za tim računarom.
Nažalost, Everything omogućuje pretraživanje datoteka isključivo na NTFS particijama, a za normalan rad su mu potrebna i administratorska prava. To samo znači da ćete Vistu uvek morati da pokrećete s administratorskim pravima, jer bi vas u protivnom UAC mogao izludeti. Što se samog pretraživanja tiče, ono je dovoljno fleksibilno. Moguće je upisivati pojedine reči ili čak i rečenice, koje ćete morati da pišete pod navodnicima, a na raspolaganju je i nekoliko operatora pomoću kojih je moguće izuzeti pojmove. Podrazumevani boole-ov operator je AND, podržani su znakovi za zamenu reči ili slova (zvezdica i upitnik), uzvičnik se koristi za isključivanje pojma, a moguće je pretraživati i sadržaj specifičnog direktorijuma, samo što ćete ili njegov naziv ili njegovu putanju morati da upišete tako da prethodi pojmu.
Pored toga, moguće je pretraživati za dva ili više različita naziva istodovremeno, samo što ćete ih odvojiti uspravnom crtom – "|". Recimo, da tražite sve slike formata jpg ili gif, napisali biste sledeće: *.jpg | *.gif. Ako želite da pronađete sve datoteke s ekstenzijom dugačkom dva znaka, upišite sledeći izraz: *.??. Solidno, iako bi moglo biti još bolje. Samo jedna od mogućnosti za koju mislimo da treba da postoji jeste mogućnost filtriranja po tipu, tako da je moguće tražiti samo foldere ili samo datoteke. Ipak, Everything stvar donekle popravlja ugrađenom podrškom za regularne izraze, pa ako ste vešti u njihovom slaganju, Everything će se pokazati kao neprocenjiv. Ukoliko niste baš skloni ispisivanju takvih izraza, ne morate da se bojite. Skočite na često postavljena pitanja na službenim web stranicama, gde ćete pronaći kratak vodič kako pisati takve upite, a nije na odmet zaviriti ni u dokumentaciju koja dolazi sa samim programom.
Iako nije savršen, i svakako da ima mesta za poboljšanja, Everything je odličan alat za pretraživanje računara. Ekstremno je brz, veoma mali, prilično je fleksibilan pri pretraživanju, nudi i neke mogućnosti koje se retko mogu videti u drugim sličnim alatima, a ne košta ni dinara. U svakom slučaju, zaslužio je da ga barem probate.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.