U trendu

Evropljani istražuju Mars

Kompanija ALTEC (Aerospace Logistic Tehnology Engineering Company) iz Torina, čiji su osnivači Italijanska agencija za istraživanje svemira i privatna firma Thales Alenia Space, zadužena je za izgradnju operativnog kontrolnog centra za tehničku podršku prvoj evropskoj misiji za istraživanje Marsa.

Direktor za operacije ALTEC Armando Kampolini je grupi novinara iz Srbije, koji su posetili tu kompaniju, rekao da je istraživanje Marsa veoma važno za pravilno razumevanje evolucije Zemlje, s obzirom na sličnosti dve planete.

U okviru evropske misije za istraživanje Marsa, na tu planetu će biti poslata kapsula sa uređajem (Rover) za prikupljanje podataka o tlu i atmosferi na Marsu, objasnio je Armando i napomenuo da će ALTEC imati zadatak da te podatke analizira u svom operativnom centru u Torinu.

Armando je naveo da se istraživanje sprovodi u saradnji sa Rusima, koji su zaduženi za slanje kapsule na Mars, dok će samu kapsulu i Rover izgraditi Erbas i Velika Britanija.

Ukupni troškovi čitave misije iznosiće milijardu dolara, a Rover koji će biti poslat na Mars radi prikupljanja podataka imaće mogućnost sakupljanja uzoraka i na dva metra dubine, što dosadašnja istražvanja nisu mogla, istakao je Armando.

U ALTEC se nadaju da bi istraživanja na dubini od dva metra mogla da daju odgovor i na pitanje da li na Marsu ima oblika života, prenose agencije.

Očekuje se da kapsula u kojoj će biti uređaj za prikupljanje podataka bude poslata na Mars do 2020. godine. U međuvremenu se sprovode detaljne pripreme za tu misiju, a jedna od proba će biti izvršena u oktobru ove godine.

Kompanija ALTEC sarađuje i pruža tehničku podršku i Međunarodnoj svemirskoj stanici. Sarađuje i sa američkom agencijom za svemirska istraživanja NASA.

U ALTEC rade matematičari, fizičari i inženjeri. Sedište firme je u Torinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.