Excel – Podaci iz ćelija u header-u ili footer-u

Da li je, i kako je moguće referencirati ćelije iz radnih listova u footer-u ili header-u? Na primer, ukoliko ćelija A1 sadrži [09-12-2001], kako obezbediti da se taj podatak prikaže u header-u. Naravno, podrazumeva se i da se promena sadržaja u ćeliji odražava na header.

Evo i jednostavnog rešenja u vidu procedure sa samo dvema linijama koda, kojom se vrednost ćelije A1 dodeljuje header-u (u levi ugao) trenutno otvorenog radnog lista:


Sub UbaciuHeader ()
tekst_headera = Range("a1").Value
ActiveSheet.PageSetup.LeftHeader = tekst_headera
End Sub

Proceduru dodajte nekom makrou ili kreirajte novi, izaberite meni „Tools> Macro> Macros“. U novom dijalogu u polje „Macro name“ upišite naziv makroa, npr. [UbaciuHeader] i kliknite dugme Create. Otvoriće vam se Visual Basic editor sa već kreiranim početnim kodom procedure, a na vama ostaje da samo prethodne dve linije prekopirate između linija [Sub UbaciuHeader()] i [End Sub]. Kada ste završili ovu proceduru, izaberite padajući meni „File> Close and Return to Microsoft Excel“.

Kada budete želeli da sadržaj ćelije A1 ubacite u header, izaberite ponovo meni „Tools> Macro> Macros“, ali ovoga puta kliknite dugme Run. Da biste videli stvarnu promenu header-a, pređite u Print Preview prozor, klikom na dugme Print Preview, koje se nalazi na Standard paleti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.