U trendu

Facebook proslavio šesti rođendan

Društvena internet mreža Facebook proslavila je šest godina postojanja, a prisutna je u 180 zemalja širom sveta i ima 375 miliona registrovanih korisnika, koji koriste oko 70 jezika. Kada bi Facebook bio država, po broju stanovnika bio bi na trećem mestu u svetu, iza Kine (jedna milijarda i 335 miliona stanovnika) i Indije (jedna milijarda i 176 miliona stanovnika), a ispred same Amerike (308 miliona stanovnika).
Socijalna internet mreža Facebook osnovana je 4. februara 2004. na Univerzitetu Harvard. Naglo širenje ove društvene mreže desilo se posle skidanja restrikcija 2006. godine, kad je Facebook postao dostupan i u drugim zemljama pored Amerike. I sada je među korisnicima Facebook-a najviše Amerikanaca. Međutim, u nekim mnogoljudnim zemljama sveta, kao što su Kina, Nemačka, Indija, Indonezija, procenat korisnika Facebook-a još ne prelazi 10 odsto stanovništva, pa se očekuje da će ova mreža osvojiti i te delove sveta.
Direktor Facebook-a, Šeril Sandberg, kaže da prihod raste neprekidno i da očekuje pozitivan bilans poslovanja krajem ove godine. Pored pitanja koliko privatnosti je potrebno i moguće ostvariti, Facebook ima karakteristiku da ga nijedna vlast ne može kontrolisati. Tako su u vreme nemira u Iranu vesti o događajima prenete u svet kroz "upoload" na Facebook-u, preko tzv. proxy server-a, iako je sajt bio cenzurisan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.