U trendu

„Fejsbuk” i „Gugl mape” najviše troše bateriju mobilnog

Stari vic da smartfon teško možete da izgubite pošto je stalno na punjaču aktuelan je i dalje. Iako su proizvođači unapredili kapacitete, korisnici uglavnom kubure sa baterijom, a jedan od razloga je sigurno i to što je sve više aplikacija koje je nemilice troše.

Holandska kompanija AVG, proizvođač antivirusne zaštite, objavila je nedavno novi spisak „krivaca” koji najviše troše bateriju, internet i prostor u smartfonu.

Na prvom mestu onih koji iscrpljuju resurse uređaja (a aktiviraju se pri svakom pokretanju smartfona i kada ih korisnik ne otvori) nalazi se aplikacija društvene mreže „Fejsbuk”, a na trećem je servis za dopisivanje iz iste kompanije, „Fejsbuk mesindžer”. Tu su i „Gugl mape”, „Instagram”, „Vocap” i druge aplikacije, nezaobilazne u većini pametnih telefona.

AVG je sastavio „Izveštaj o performansama i trendovima” na osnovu podataka sa tri miliona telefona sa operativnim sistemom „android”, ali većina ovih aplikacija je dostupna i za „ajfon”.

Posebno su analizirane aplikacije koje se ne otvaraju automatski, već tek kada ih korisnici aktiviraju. Tu je najveći krivac čet-servis „Snepčet”, a sledi „Spotifaj”, aplikacija za strimovanje muzike.

Za neke kao što je „Spotifaj” moglo se očekivati da su žderači baterije, ali mnoge je iznenadila popularna aplikacija za vremensku prognozu „Veder čenel”, koja stalno radi u pozadini, trošeći energiju i podatke, kao i „Gugl mape”.

Kad je reč o mapama, preporuka je da se koriste u oflajn režimu, jer je moguće preuzeti ih na uređaj. U tom slučaju zauzimaju prostor, ali štede bateriju i mobilne podatke.

Sveukupno, analiza je pokazala da resurse „androida” najviše troše „Snepčet”, „Jutjub” i „Gugl mape”. U odnosu na prošlogodišnji izveštaj najviše je napredovao „Netfliks”, koji više nije na listi najvećih potrošača.

Trenutno najpopularnija igrica „Pokemon gou” pojavila se kasno da bi bila uvršćena u izveštaj, ali AVG procenjuje da bi svakako nadmašila konkurenciju.

„Čak i u poređenju sa društvenim mrežama i strimingom muzike, najveći vampiri za bateriju su igrice”, napisali su stručnjaci. Njihov test je pokazao da jurnjava za malim čudovištima za dva sata i deset minuta potpuno „pojede” bateriju „ajfona 6S plus”, dok „samsung galaksi S6” izdrži pola sata duže.

Na androidu prosečno 33 skinute aplikacije

U izveštaju su izneti još neki podaci o trendovima u korišćenju smartfona sa „android” operativnim sistemom.

Prosečan korisnik preuzeo je na uređaj prosečno 33 aplikacije. „Samsung” je dominantan proizvođač sa modelima S5, S4, S4 i „Nout 2” iz serije „galaksi”. Slede „Sonijevi” modeli iz serije „zed”.

Ljubitelji viralnih snimaka sa „Jutjuba” trebalo bi da imaju na umu da ova aplikacija zauzima mnogo prostora i prilično troši bateriju. Prikuplja nekoliko stotina megabajta keširanih podataka na uređajima onih koji često gledaju video-klipove preko aplikacije.

Takođe je iznet podatak da poruke sa „Snepčeta”, za koje korisnici veruju da se zauvek uništavaju pošto su pregledane, ostaju enkriptovane u uređaju kao keširani podaci i zauzimaju puno prostora.

(Jelena Kavaja, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.