U trendu

Fidel Kastro brani marksističku dogmu – zabranom prodaje kompjutera

Neuništivi Fidel Kastro, jedan od poslednjih „potomaka“ Marksa i Engelsa, pokušava da Kubu izoluje u što većoj meri od ostatka sveta i zaštiti je od „negativnih uticaja trulog Zapada“. Najnovija odluka kubanskog Ministarstva za trgovinu jeste još jedna u nizu koja za cilj ima sprečavanje „subverzivnih i neprijateljskih aktivnosti“. Ovoga puta zabranjena je slobodna prodaja računara i kompjuterske opreme, a na udaru su se našli i štampači, fotokopir-aparati i, uopšte, svi uređaji koji mogu da posluže masovnom štampanju i umnožavanju.

Slobodna prodaja kompjutera dozvoljena je sredinom 2001. godine, ali je početkom ove već zabranjena. Niko osim državnih institucija nema pravo da ih kupuje, a ako su računari negde i neophodni, za kupovinu je potrebna saglasnost Ministarstva za trgovinu. Ovakav potez je nastavak Kastrovog rata protiv nezavisnih novinara koji sarađuju sa nevladinim organizacijama i inostranim medijima, a u poslednje vreme i pomažu održavanje sajtova koji su antirežimski. Već postoji zakon koji predviđa zatvorske kazne u trajanju od tri do deset godina za ovakvu „neprijateljsku aktivnost“.

Iako kubanska vlada drži monopol u oblasti Interneta i veoma skupo naplaćuje pretplatu za korisnike (260 dolara mesečno u zemlji gde je prosečna plata 240 dolara), stvari su počele da im izmiču kontroli. Bez obzira na blokiranje sajtova koji nisu po volji Kastru, i bez obzira na kontrolu Internet saobraćaja (uključujući i elektronsku poštu), korisnici Mreže na Kubi koriste web mail naloge i proksi servere kako bi izbegli kontrolu (i zatvorske kazne) i nesmetano pregledali sadržaje antirežimskih sajtova ili slali izveštaje „sa terena“ inostranim medijima.

Neuništivi Kastro je odlučio da svima njima doskoči najnovijom zabranom, originalnim potezom kojim je prevazišao sve svoje preostale „crvene“ kolege. Detalje nove odluke Ministarstva za trgovinu časopisu „Wired“ otkrio je anonimni izvor iz državne administracije, u intervjuu koji je realizovan zahvaljujući jednom od instant messaging servisa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.