Francuski šlem iz 1915. bolje štiti od savremenih američkih

Francuski vojnički šlem iz Prvog svetskog rata pruža bolju zaštitu od eksplozija nego šlem kakav sada koristi američka vojska, pokazalo je jedno američko istraživanje.

„Inženjeri biomedicine Univerziteta Djuk pokazali su da (…) od udarnih talasa nastalih eksplozijom savremeni vojnički šlemovi ne štite mozak bolje nego šlemovi iz Prvog svetskog rata“, saopštio je Univerzitet.

„Jedan model posebno, francuski šlem ‘Adrian’, u zaštiti od eksplozije zapravo daje bolje rezultate od savremenih modela“, piše u rezultatu istraživanja objavljenom prošle nedelje, nedugo pošto je Pentagon objavio da je 109 američkih vojnika nedavno pretrpelo potres mozga od detonacija iranskih raketa u bazi u Iraku.

Šlem „Adrian“ je 1915. godine deljen francuskim vojnicima radi zaštite glave od pada šrapnela odozgo pri detonacijama iznad rovova.

Povrede glave su tada postale jedan od glavnih uzroka gubitaka na bojnom polju, a taj lagani šlem koji nije mogo da zaustavi direktan pogodak metka puške ili mitraljeza, imao je greben – fiksnu traku metala duž vrha u obliku obrnutog slova „V“, namenjen da upija silu udarca odozgo.

Analizirajući efekte šlemova, američki istraživači su pošli od toga da su uslovi aktuelne borbe protiv ismalskih ekstremista na Bliskom istoku najsličniji rovovskom ratu, te su zato šlemove koje sada koristi američka vojska, uporedili s tri šlema iz rovova u Prvom svetskom ratu: s okruglim, ravnim šlemovima „Brodi“ koje su tada koristile britanska i američka vojska, s nemačkim šlemom „Štahlhelm“ koji se koristio u oba svetska rata, i s francuskim šlemom „Adrian“.

Tokom probe, dok je šlem bio izložen pritisku kakav može da izazove krvarenje mozga, pokazalo se da bez šlema procenat rizika od toga iznosi 50 odsto, rizik je manji od 10 odsto sa starim nemačkim i britanskim šlemovima, pet odsto je sa savremenim američkim šlemom i samo jedan odsto je sa starim francuskim „Adrianom“, piše u studiji.

„Rezultat je iznenađujući jer je francuski šlem napravljen od istih materijala (čelika) kao i njegovi nemački i britanski ekvivalenti, a tanji je od njih“, napominje jedan od autora studije, Džast Op’t Einde.

„Glavna razlika medju šlemovima je greben na francuskom. Čak i mada je namenjen da štiti od pada metalnih komada odozgo, greben može da zaštiti i od udarnih talasa“, zaključio je uz preporuku za poboljšanje oblika savremenih šlemova radi bolje zaštite od posledica eksplozija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.