U trendu

FrontPage – Vaš prvi sajt

Ukoliko ste pregledajući Internet nailazili na mnoge zanimljive i lepo dizajnirane prezentacije, sigurno ste poželeli da i sami kreirate jednu. U ovom tekstu objasnićemo vam kako da najlakše dođete do svoje prve prezentacije uz pomoć FrontPage-a iz paketa Microsoft Office 2000, i to uz pomoć naprednih „čarobnjaka“.

Prvi put kada pokrenete FrontPage, zapazićete da je korisnički interfejs vrlo sličan ostalim programima iz paketa Office, mada postoji nekoliko razlika (najočiglednija je ona u levom uglu ekrana tzv. „View bar“-u). „View bar“ meni nam omogućava različite poglede na jedan dokument-prezentaciju:

  • Page – prikaz tekuće strane na kojoj radite
  • Folders – lista svih foldera i sadržaja koji se koriste za naš sajt
  • Reports – koristi se za proveru i nalaženje grešaka
  • Navigation – prikaz strukture kompletnog sajta
  • Hyperlinks – lista svih linkova na sajtu.
U ovom tekstu ćemo preći samo neke od ovih opcija. Prvo što treba da uradite je da kreirate novi sajt i to preko menija „File->New->Web“. Ukoliko u sledećem dijalogu izaberete „New page“ kreiraće se samo jedan stranica za sebe, ali mi ćemo izabrati da izgradimo ceo sajt (skup svih stranica i foldera jedne prezentacije) i to preko čarobnjaka-„Corporate presence wizard“. U desnom uglu dijalog prozora unosite osnovni folder na vašem disku za kreiranje prezentacije, a kada to unesete pritisnite „OK“. Sada će nas FrontPage automatski voditi kroz kreiranje sajta i to korak po korak. Zapazite u pozadini deo prozora „Folder list“ gde se formira potrebna folder struktura. Ukoliko ćete na sajtu imati slika, postavićete ih u folder „Images“.

Sada ćemo se prepustiti čarobnjaku, na prvoj stranici dijaloga ćemo izabrati koje sve stranice će sadržati naš sajt. Pošto ih izaberete kliknite na „Next“. U sledećem koraku birate teme koje će se pojaviti na prvoj-index stranici, kliknite na „Finish“ za završetak čarobnjaka. Ukoliko ste ovako kreirali sajt dobićete svu potrebnu strukturu i kreirane sve stranice prezentacije sa sadržajem, čak ćete dobiti i odgovarajuće slike koje možete zameniti svojim fotografijama i grafikom. Zapazite da se sve stranice koje ste izabrali nalaze u osnovnom-root folderu, a početna stranica-„HomePage“ nosi naziv „index.htm„. Ne zaboravite sada da snimite svoj rad na disk; idite na padajući meni „File->Save As“ i snimite vaš novi sajt.

Pre nego što počnete sa raznim podešavanjima i izmenama bilo bi dobro da pogledate vaš rad u web čitaču. Najjednostavnije je da kliknete na karticu „Preview“ koja se nalazi u dnu glavnog prozora FrontPage-a. Prvo što ćete zapaziti je da stranice uglavnom nemaju nikakav sadržaj, ovo je zbog toga što ste vi u stvari kreiranjem sajta preko čarobnjaka dobili šablon u koji ćete sada unositi svoje podatke. Vratite se sada na početnu stranu i to u „Normal“ prikaz i zamenite postojeće naslove i tekst svojim sadržajima. Da bi videli npr. kako su linkovane-povezane stranice vašeg sajta, u „View bar“-u kliknite na ikonu „Navigation“ i videćete strukturu sajta na vrlo slikovit način. Ako u ovom prozoru dvaput kliknete na neku od stranica, FrontPage će vas preneti na tu stranu i to u „Page“ prikaz.

U ovom tekst smo vam objasnili kako da pomoću čarobnjaka napravite svoj sajt i neke osnovne funkcije FrontPage-a, na vama je da dalje eksperimentišete i usavršavate sajt. U tome vam mnogo može pomoći i „Help“ FrontPage-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.