Gde žive najaktivniji surferi?

Posle rang-liste zemalja po procentu stanovništva koje koristi Internet, američka agencija Nielsen/NetRatings je probala da otkrije u kojim se državama i regionima najviše surfuje, odnosno gde korisnici provode najviše vremena na mreži.

Sudeći po njihovim rezultatima, najaktivniji surferi žive u regionu jugoistočne Azije, i to u Južnoj Koreji i Hong Kongu. U prvom slučaju korisnici provode u proseku 42 minuta na mreži kada se povežu, a u drugom surfuju 38 minuta. Tajvan se nalazi na trećem mestu sa prosečnih 36 minuta po sesiji, a sledi Australija gde surferi provode u proseku 35 minuta. Svetski prosek po ovom kriterijumu iznosi 31,5 minuta, tvrdi agencija Nielsen/NetRatings.

Po njihovom mišljenju, objašnjenje za ovakve rezultate dolazi od činjenice da je jugoistočna Azija relativno skoro počela da u većoj meri koristi Internet i da korisnici u ovom regionu još uvek nisu „verzirani“ i nalaze se u fazi upoznavanja novog medija i njegovih mogućnosti i sadržaja. U državama u kojima se Internet aktivno koristi duže vreme, surferi bolje poznaju mrežu, odnosno već su opredeljeni za sadržaje koji ih interesuju i ne troše previše vremena na „lutanje“, pretraživanje i pregledanje.

Što se tiče broja pregledanih strana po jednoj sesiji, top-lista izgleda ovako: na prvom se mestu nalaze korisnici iz Južne Koreje sa 90 pregledanih strana, na drugom Tajvan sa 76, sledi Hong Kong sa 62, a na četvrtom mestu se nalazi Singapur sa 56 strana u proseku. Na svetskom nivou, prosek iznosi 44 strane po sesiji.

Agencija Nielsen/NetRatings otkriva i koliko ljudi na svetu trenutno koristi Internet – u aprilu je ta brojka iznosila 390 miliona, što je za čitavih 10 miliona više u odnosu na prethodni mesec.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.