U trendu

Gejts tvrdi da je odzvonilo neželjenoj pošti

U svom govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Bil Gejts je najavio nove načine borbe s neželjenom poštom, čiji najveći deo otpada na poruke reklamne prirode. Uz primenu novih strategija, neželjenoj pošti odzvoniće za dve godine, tvrdi on. Najefikasniji način je, po njemu, novčano kažnjavati one koji šalju neželjenu poštu, ali ne u sudnicama, već pomoću svojevrsnih elektronskih čekova koji će morati da budu „prikačeni“ svakoj poruci. Ako primalac bude procenio da je mejl reklamnog karaktera i neželjen, elektronski ček naplaćivaće se sa računa pošiljaoca. Objašnjavajući ovu novu strategiju, Bil Gejts nije objasnio na koji način će sprečiti primaoce da kažnjavaju i kog treba i kog ne treba.

Drugi metod borbe jeste obaveza da se uz svaku poruku priloži i dokaz o tome da je poruka poslata sa postojeće, a ne izmišljene adrese, a treći metod podrazumeva mali zadatak za procesor kompjutera sa koga se šalje poruka i za čije rešavanje je potrebno desetak sekundi. Ovakav proces ne bi opteretio procesor i usporio rad, a smanjio bi broj mejlova koji mogu da se pošalju dnevno na oko 8.000. Tako bi spemeri bili onemogućeni da šalju više stotina hiljada ili miliona mejlova dnevno, što trenutno rade.

Trenutno je u opticaju mnogo predloga i rešenja o tome kako da veliki problem neželjene pošte bude rešen pre nego što korisnici računara budu doslovce zatrpani „đubretom“: procenjuje se da će uskoro polovinu svih poruka činiti upravo reklamne poruke. O novim zamislima i predlozima čitajte više u članku:

  • Plaćanje poruka sprečiće neželjenu poštu

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.