U trendu

Glasanje pomoću SMS-a

Građani Liverpula i Šefilda moći će da glasaju na lokalnim izborima u maju na jedan nov, do sada neviđen način – pomoću SMS poruka. Posle izraza „e-government“ nova kovanica, koja se sve češće upotrebljava u medijima, jeste „e-voting“, a odnosi se na ozbiljne planove britanske vlade u oblasti modernizacije glasanja.

Pre nego se ostvari ideja o glasanju pomoću Interneta, na probi će se naći „mobilno“ glasanje, za koje se smatra da će doprineti većem interesovanju građana za izbore, naročito mlađe populacije, koja je, smatraju ostrvski političari, preterano nezainteresovana za politiku i izbore.

U nekim delovima Šefilda i Liverpula građani će moći da glasaju i putem digitalne televizije, dok će u Svindonu, Gejtshedu i Čorliju moći da izaberu lokalnu vlast i pomoću fiksnih telefona, pritiskom na odgovarajuće dugme. Novi načini glasanja su prepoznati kao rešenje za slab odziv građana na prošlogodišnjim opštim izborima u Velikoj Britaniji, kada se odazvalo manje od 60% birača.

Političari smatraju da rešenje leži u prilagođavanju načina glasanja savremenom načinu života i novim oblicima komunikacije, kojima su naročito sklone mlađe generacije. Iskustva sa lokalnih izbora u maju pomoći će da se stvori jasnija slika o načinima ostvarenja cilja koji je zacrtala britanska vlada – elektronsko glasanje na sledećim opštim izborima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.