U trendu

Gledajte TV na svojoj koži

Ekrani na ruci mogli bi se koristiti za očitavanje broja otkucaja srca i nivoa holesterola koji bi bili doslovno "na dohvat ruke". Naučnici su u svojim istraživanjima sve bliži konačnoj konstrukciji višefunkcionalne biorazgradive silikonske naprave koja bi mogla biti ugrađena u ljudsko telo. Jedna od njih mogla bi biti i "živa", to jest pokretna tetovaža.
Za razliku od današnjih "krutih" implantskih čipova, koji se, na primer, stavljaju u kućne ljubimce radi identifikacije, ovi sićušni uređaji pretvarali bi silikonske krugove u vrlo tanke glatke površine slične nalepnicama, koje bi bile dovoljno fleksibilne da se prilagode ljudskoj koži, a opet bi mogle da projektuju određenu sliku. Ta glatka površina bi se posle nekog vremena rastopila u telu, ostavljajući samo mali čip koji je kontroliše kao trag. Silikonski čip je veličine malog zrna pirinča, samo jedan milimetar dužine, dok je širok samo 250 nanometara.
Ta tehnologija mogla bi se koristiti u svrhu pretvaranja kože nosioca čipa u LED monitor. Na toj pokretnoj tetovaži korisnici bi mogli bez problema da gledaju televiziju, da surfuju Internetom, ili bi jednostavno imali animiranu tetovažu. Isto tako, s medicinskog stanovišta, ti ekrani ugrađeni u, recimo, ruku mogli bi svakodnevno da prate stanje tela. Očitavanje broja otkucaja srca, pritiska, nivoa šećera i holesterola bilo bi doslovno prikazano na zglobu vaše ruke. Što se zabavnijeg dela tiče, mali pokretni ekrani mogli bi da pretvore ljudsko telo u pravu igračku za umetnike. Zamislite samo: jednim dodirom kože aktivirate sliku biljke koja polako raste, širi se preko cele ruke, a potom i na ostatak tela, i to bez ikakvih negativnih posledica!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.