U trendu

GSM i SMS u službi zdravlja

Mobilne GSM mreže raširene su svuda u svetu, tako da imaju vrlo značajnu ulogu u mnogim poslovnim i profesionalnim oblastima. One postaju sve značajnije i za oblast medicine – korišćenje mobilnih telefona mnogo puta je pomoglo u spasavanju ljudskih života. Ipak, to nije jedini vid korišćenja mobilne mreže u medicini. Kompanija Biotronik napravila je novu vrstu pejsmejkera koji uma mogućnost da SMS-om šalje informacije o radu srca.

Biotronik je nemačka kompanija koja proizvodi medicinske uređaje i aparate za dijagnostiku i lečenje, uz primenu izuzetno naprednih tehnologija u kardiovaskularnoj oblasti. Novi proizvod ove kompanije je pejsmejker Stratos LV-T. On automatski šalje podatke o radu srca pacijenta GSM mrežom (putem SMS poruke), ma gde da se nalazi pacijent kome je ugrađen ovaj uređaj.

Stratos LV-T je deo već pokrenute inicijative za ostvarenje takozvane telekardiologije. Ona podrazumeva mogućnost praćenja i nadgledanja zdravlja pacijenata sa udaljenosti (iz bolničkog ili nekog drugog medicinskog centra). Taj vid preventivne medicine naziva se Home Monitoring. Neprekidnim kontrolisanjem njihovog zdravstvenog stanja on pacijentima pruža mnogo efikasniju i bržu pomoć u poređenju sa odlaskom na povremene klasične lekarske kontrole.

Pored te prednosti, ovakav vid pružanja medicinske pomoći je i mnogo ekonomičniji (ušteda u troškovima obilaska pacijenata radi kontrole ili pružanja hitne pomoći). U okviru Home Monitoring sistema kompanija Biotronik nedavno je lansirala uređaj pod nazivom Kronos LV-T, prvi uređaj u svetu za stimulisanje rada srca. Novi pejsmejker ide i korak dalje u tom sistemu nadgledanja – šalje podatake o stanju pacijenta i omogućava blagovremene intervencije u slučaju kada je to potrebno.

Stratos LV-T je 11. januara ove godine ugrađen prvom pacijentu. Operacija je izvedena na Otvorenom univerzitetu u Amsterdamu (Free University of Amsterdam, Holandija), a njom je rukovodio doktor Carel de Cock. Komercijalizacija ovog uređaja očekuje se do kraja marta ove godine, a operacije će se zasad izvoditi samo u Amsterdamu. Na taj način predstavljaće znatnu pomoć u lečenju srčanih bolesnika i još jednom potvrditi značajnu ulogu mobilne GSM mreže u službi čovekovog zdravlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.