Haj-tek ramovi za slike

Svakodnevni život ljudi u osnovi je promenjen uvođenjem novih, takozvanih visokih, tehnologija. To se u potpunosti odnosi na snimanje, izradu i prikazivanje fotografija. „Žive“ slike koje vise na zidu i koje se po želji mogu menjati ili se umesto njih može prikazivati video takođe su sasvim uobičajene stvari. Jednostavni uređaji koji pružaju tu mogućnost nazivaju se digitalni ramovi.
Jedan od trenutno aktuelnih modela, prisutan čak i na našem tržištu (iako su kod nas uređaji ove vrste još uvek retki), jeste Transcend T. Photo 710. Ovo je prvi digitalni ram kompanije Transcend. Napravljen je kao pravi multimedijalni ram za audio i video reprodukciju, kojim se može upravljati preko tastera sa zadnje strane ili preko daljinskog upravljača. Njegov glavni deo je TFT LCD ekran s dijagonalom 7 inča, dimenzijama 219 x 156 x 28 mm i težinom 430 grama.
T. Photo 710 se koristi za reprodukciju slika (BMP i JPEG formata), audio i video sadržaja (MP3, WMA, WAV, AVI i MOV formata). Prikazivanje videa vrši se sa 15 frejmova u sekundi u VGA rezoluciji (320 x 240 piksela). Pri tom se može prikazivati u horizontalnoj ili vertikalnoj orijentaciji ekrana. Prilikom gledanja slika može se istovremeno slušati i muzika („multitasking“ opcija). Za audio reprodukciju ima stereo zvučnike skromnog kvaliteta, a postoji i izlaz za slušalice (za individualno uživanje u muzici), koji se može upotrebiti za povezivanje kvalitetnijih zvučnika.
Audio i video sadržaji mogu se pamtiti u internoj memoriji ovog uređaja, čiji je kapacitet 1 GB, a postoji i mogućnost korišćenja dodatne memorije preko slota za memorijske kartice svih trenutno aktuelnih formata. Prisutan je i USB priključak za fleš memoriju ili povezivanje s nekim drugim uređajem kao izvorom multimedijalnih sadržaja. Pri prikazivanju sadržaja može se koristiti opcija prikazivanja preko celog ekrana ili u takozvanom kalendar modu (pored slike se prikazuje kalendar i vreme). Cena ovog atraktivnog digitalnog rama iznosi oko 150 evra.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.