U trendu

Hard disk od jednog terabajta na Dell-u

Događaj u svetu kompjutera koji svakako treba zabeležiti jeste pojava prvog računara s hard diskom kapaciteta jedan terabajt. Ovaj ogroman prostor za skladištenje podataka napravila je japanska kompanija Hitachi, a prvi računar u koga je ovaj hard disk rekorder ugrađen potiče iz kompanije Dell.
Hard diskovi naših računara još uvek se mere gigabajtima. Međutim, za popularne multimedijalne sadržaje potrebno je mnogo prostora, pogotovu ako je vlasnik računara ljubitelj filmova ili multimedijalnih igara. Tu stotinak gigabajta neće biti dovoljno. Zbog toga se između najvećih proizvođača hard diskova u svetu neprekidno vodi konkurentska borba oko dostizanja maksimalnog kapaciteta.
U toj borbi trenutni pobednik je Hitachi-jev Deskstar 7K1000 od jednog terabajta (1.000 gigabajta). Borba se time sigurno ne završava, pa će se i drugi proizvođači truditi da dostignu ovu vrednost. Verovatno će to najpre poći za rukom kompaniji LaCie, čiji je najveći kapacitet diska trenutno upola manje vrednosti – 500 gigabajta.
Hitachi Deskstar 7K1000 odlikuje se zaista vrhunskim karakteristikama. Sastoji se od pet ploča, a podaci se zapisuju sve više korišćenom poprečnom metodom za 9,2 milisekunde, pristupa im se za 8,5 milisekundi, a prosečno vreme pretrage podataka iznosi 8,7 milisekundi. Brzina prenosa podataka serijskim ATA interfejsom je 3 gigabita u sekundi. Ovaj disk raspolaže keš memorijom od 32 megabajta, a njegova cena na tržištu je 540 dolara.
Hard diskovi ovako velikog kapaciteta najčešće se koriste za smeštaj video sadržaja, posebno videa visoke definicije (HD). Pored toga, oni se mogu koristiti i kao serveri – virtuelne biblioteke različitih audio i video zapisa. Na njihovom razvoju u kompaniji Hitachi radi se i dalje kako bi se povećala brzina rada i zaštita podataka.
Prvi Dell-ov računar s ovim hard diskom pripada već poznatom brendu ove kompanije iz Teksasa – Alienware. Zanimljivo je da on nije namenjen kompanijama, kao što bi se moglo očekivati od diska ovako velikog kapaciteta, već individualnim korisnicima ljubiteljima naprednih multimedijalnih kompjuterskih igara. Upravo uz lansiranje ovog računara kompanija Dell je istovremeno predstavila i nov servis – „video time capsule service“, za preuzimanje video sadržaja, koje će zainteresovani korisnici „skidati“ upravo s diskova kapaciteta jedan terabajt.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.