U trendu

Hi-tech fudbal

Stručnjaci Univerziteta u Liverpulu su razvili novu tehnologiju koja nosi naziv Notation Analysis System. U pitanju je pomoćno sredstvo za fudbalske trenere, koje omogućuje kompjutersko praćenje performansi igrača na terenu.

Naime, igrači bi bili opremljeni senzorima na dresovima i patikama, a isti bi mogli da se nalaze i u lopti. Trener bi mogao da, u realnom vremenu, prati podatke koji bi mu na kompjuteru bili prezentovani u obliku grafikona, tabela, video-materijala i tekstova.

Na taj način bi bila omogućena izuzetno precizna kvantitativna analiza igre sopstvenog tima, ali bi mogle da budu uočavane i jače i slabije strane protivnika.

Ipak, uvođenje ovakvog sistema će morati da sačeka. Zasad, postoji mišljenje da će klubovi, koji sebi mogu tako nešto da priušte, biti u prednosti nad onima koji nemaju dovoljno sredstava za kupovinu sistema. Igra ne bi bila ravnopravna, a bogatiji bi imali prednost u samom startu.

Ipak, sportski komentatori i stručnjaci smatraju da će nova tehnologija predstavljati budućnost i da će biti široko prihvaćena. Kada govorimo o novcu, već je sada jasno da su bogatiji i bez ovakvog sistema u prednosti – ko ima para, taj ima i najbolje igrače.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.