Hi-tech vojnici

Dominacija američke vojne tehnologije dokazana je (nažalost) dosad mnogo puta. Na tom polju neprekidno se pojavljuju nove ideje sa ciljem da budućim vojnicima omoguće da na što jednostavniji način obave svoje zadatke. Jedna od takvih novih ideja su specijalne staklene naočare koje vojnicima pružaju savršene vizuelne mogućnosti i čine ih pravim hi-tech momcima.

Uređaj se naziva Digital MP, a namenjen je vojnicima i vojnoj policiji, po čemu je i dobio naziv (MR – military police). Razvijen je u vojnom centru Soldier System u Natick-u (Masačusets). Razvoju su pomogle i mnoge kompanije koje se bave savremenom kompjuterskom tehnologijom. To je zapravo mali kompjuter koji radi kao mobilni zaštitni sistem američkih vojnika.

Digital MP koristi malo modifikovanu verziju Microsoft-ovog operativnog sistema Windows 2000. Hardverski glavni deo uređaja su naočare sa kamerom sa desne i displejem sa leve strane. Napravila ih je kompanija Micro Optical (Vestvud, Masačusets). Kamera snima sve što se vidi u vojnikovom okruženju i te slike prenosi u kompjuter. Tu se slike analiziraju softverom za prepoznavanje lica, čiji je autor kompanija Identix (ranije Visionics) iz Džersi Sitija (Njujork).

Dok se slika obrađuje, ona se prikazuje na sićušnom displeju na naočarama. Displej je po dimenzijama manji od jedne polovine inča. Međutim, s obzirom na njegovu poziciju odmah pored oka, vojnik dobija viziju slike veličine standardnog kompjuterskog monitora. Pre ove konačne verzije uređaji su realizovani sa ekranima mnogo većih dimenzija, ali se zbog velike težine to pokazalo nepraktičnim.

Digital MP je na početku razvoja bio namenjen američkim vojnicima u Bosni. Trebalo je da im pomogne da lakše osmatraju okolinu i u opštem haosu kretanja trupa različite nacionalnosti procene kojoj strani posmatrane osobe pripadaju. Prva rešenja uređaja bila su vrlo ograničenih mogućnosti i funkcionisala su samo u laboratorijskim uslovima. Osnovni problem bilo je kratko trajanje baterija – do nekoliko sati. Problem napajanja je kasnije rešen, a najnoviji sistemi koriste bežično povezivanje.

Posebno treba istaći značaj softverskih rešenja za komunikaciju vojnika sa stanovništvom na prostoru gde se izvode operacije (podrazumeva se da to neće biti englesko govorno područje). Softver im, prema tome, omogućava da u potpunosti vladaju situacijom – prepoznaju pripadnost osoba sa kojima se sreću (pomoću kompjutera) i sa njima uspostavljaju govornu komunikaciju. Na razvoju ovog uređaja i dalje se radi. Sledeći zadatak je povećanje njihove brzine rada i rešenje problema snimanja i prepoznavanja lica pri vrlo jakoj sunčevoj svetlosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.