U trendu

Hodajte i proizvodite struju

Pešaci preko puta gradske većnice u Tuluzu su oduševljeni. Dok šetaju, energija njihovih koraka osvetljava ulicu. Čim neko stane na specijalnu ploču od pleksiglasa na tlu, ona pod pritiskom proizvodi struju. Dok pešaci hodaju po pločama od pleksiglasa na trasi dugoj oko četiri metra, ove ploče veličine 65×65 cm spuste se za 1 cm prilikom svakog koraka. Potom generator tu energiju pokreta pretvara u električnu struju.
"Sve zavisi od težine. Što je čovek teži, to je delotovornije. I pri tom je ekološki. Energija se proizvodi bez štetnih gasova. To je odlično. Niko nema troškova. Idete normalno u kupovinu i proizvodite struju. Tu niko ne može da se žali", kažu stanovnici Tuluza. Samo na ovoj probnoj površni od 5 kvadratnih metara u Tuluzu tokom prepodneva proizvede se 3.600 džula, a to je jedan kilovat-čas. Jedna obična sijalica od 60 vati može da svetli jedan minut, a svetleća dioda i mnogo duže.
Pored pločnika od pleksiglasa gradska uprava Tuluza instalirala je uličnu svetiljku sa LED lampicom. Ona svetli više minuta zahvaljujući struji koju hodanjem po pločniku proizvode pešaci. "Danas imamo tehničke mogućnosti za proizvodnju struje uz pomoć kretanja pešaka", kaže Aleksandar Marsijel (Alexandre Marciel), zamenik gradonačelnika Tuluza. On želi da njegov grad bude predvodnik kada je reč o zelenoj energiji. Tehniku je razvila jedna firma iz Holandije, za diskoteku u Roterdamu. Tamo gde se mnogo ljudi kreće, energija može da se proizvodi preko ploča od pleksiglasa. Zbog toga bi taj izum uskoro trebalo da se nađe na stanicama, aerodromima i u tržnim centrima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar