Holivudska produkcija na Internetu

Posle softverske i muzičke, veliki je problem postala i filmska piraterija, odnosno neovlašćeno kopiranje i distribucija video i filmskih materijala. Što se tiče muzičkih kuća, one su tokom protekle godine objavile pravi mali rat svima koji povređuju autorska prava, tužeći i zatvarajući mnoge sajtove i servise. Najviše su odjeknule tužbe protiv servisa Napster i kompanije MP3.com. U jednom trenutku je izgledalo kao da će tuženi bankrotirati i nestati sa scene, ali oni su ipak „preživeli“ i nastavili da privlače ogroman broj korisnika.

Slična je situacija i na području filmske industrije, koja je takođe ugrožena distribucijom piratskih kopija koje, sve lakše i sve brže, „putuju“ mrežom. Naime, brze Internet veze su u sve masovnijoj upotrebi, tako da danas ne predstavlja preveliki problem download-ovanje fajla koji ima 500 Mb ili više. Slično kao i na području muzike, na ovom polju su se pojavili servisi za deljenje filmova, tačke na kojima su se okupljali svi oni koji žele da svoje kopije razmenjuju i besplatno nabavljaju nove naslove.

Holivudski studiji su reagovali i prošle godine uspeli da zatvore Scour.com, „filmsku“ verziju Napster-a. Ipak, ostalo je pitanje kako se efikasnije boriti protiv piraterije i kako osvojiti i Internet-tržište, kome se ljubitelji filma u sve većoj meri okreću. Prvi korak u tom pravcu je preduzeo holivudski Miramax studio, filmski odeljak kompanije Walt Disney. Ova je kuća odlučila da korisnicima pruži legalan način dobavljanja filmova putem Interneta, tako što će njihova ostvarenja moći da budu download-ovana po ceni od 3,49 dolara. U zamenu za tu sumu korisnik će moći da koristi film u roku od 24 časa, a posle tog perioda fajl postaje neupotrebljiv.

Miramax ovakvu uslugu pruža na sajtu SightSound.com, sa kojim je potpisan ugovor o saradnji u aprilu 2000. godine. Početak 2001. godine je doneo prvi konkretan projekat u vidu filma „Guinevere“, koji zauzima 500 Mb prostora na disku, a sa brzom Internet-konekcijom ga je moguće download-ovati za oko 30 minuta. U eksperimentalnoj fazi, u kojoj će holivudski studio testirati koliko su ljubitelji filma raspoloženi za plaćanje, biće dostupno još 11 filmova iz Miramax kataloga, a postoje i planovi da se omogući plaćanje trajnog vlasništva nad filmom, odnosno verzije čija upotrebljivost neće biti vremenski ograničena. Svi filmovi će biti u dostupni u full-screen modu i kvalitetu bliskom DVD-formatu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.