HP među mobilnim telefonima

Kompanija HP nedavno je postigla veliki uspeh među ljubiteljima i korisnicima „pametnih“ mobilnih telefona koji istovremeno imaju i karakteristike i mogućnosti džepnih (ručnih) računara. Uspeh je postignut zahvaljujući proizvodu iPaq 6300 Pocket PC Phone. Sa novim ambicijama HP najavljuje nove proizvode te vrste za 2005. godinu. To će biti čitava linija ovakvih hibridnih uređaja pod nazivom Windows Mobile. Oni će biti još naprednijih karakteristika od prethodnog HP-ovog proizvoda, a biće ponuđeno više modela koji će se razlikovati po veličini, boji i obliku.

Naziv ovih uređaja potiče od činjenice da je njihova prvenstvena namena dopisivanje SMS, MMS i e-mail porukama. Prvi od uređaja u ovoj liniji, kako HP najavljuje, biće Mobile Messenger (MM). Proizvodiće se pod oznakom hw 6500. Ovaj uređaj podržava GSM, GPRS i EDGE mreže mobilne telefonije. Takođe, ima ugrađene i odgovarajuće komponente za podršku GPS sistema za određivanje lokacije. Softverska platforma bazirana je na Microsoft-ovom operativnom sistemu namenjenom PDA uređajima – Windows Mobile SE.

Mobile Messenger je klasičnog oblika koji je karakterističan za HP-ove iPaq uređaje (džepne računare). Uz njega se isporučuje i postolje, tako da se može lakše koristiti u stacionarnim uslovima. Dimenzije uređaja su 11,43 x 7,11 x 1,6 centimetra. Ima LCD ekran nešto manjih dimenzija od HP-ovog džepnog (ručnog) računara, sa rezolucijom 240 x 240 piksela. Ispod ekrana ugrađena je QWERTY tastatura, što omogućava mnogo jednostavniju primenu nego kod klasičnih mobilnih telefona. Mobile Messenger napaja se litijum-jonskim baterijama koje se mogu dopunjavati i čiji je kapacitet 1.200 mAh.

U osnovi hardverskih komponenti ovog uređaja je Intel-ov procesor brzine 520 megaherca. Uređaj se može pohvaliti i slotovima za memorijske kartice SD (Secure Digital) i Mini-SD. Na taj način se po želji može proširiti njegov memorijski prostor i vršiti jednostavan transfer i razmena podataka sa drugim uređajima. Radi komuniciranja sa drugim uređajima postoji i mogućnost njegovog povezivanja pomoću bežične Blurtooth veze. Svim tim mogućnostima dodata je i ugrađena kamera sa rezolucijom od 1,3 megapiksela i blic.

Mobile Messenger hw 6500 trebalo bi da se pojavi na tržištu, kako je najavljeno, do kraja aprila ove godine. Međutim, taj rok najverovatnije neće moći da bude ispoštovan, već će se verovatno produžiti do juna. Najpre će se pojaviti na američkom tržištu. Biće ponuđena dva modela – sa ugrađenom kamerom i bez nje. Model sa kamerom najverovatnije će koštati oko 700 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.