HP seje viruse

Da veliki informatički gafovi nisu rezervisani samo za nekolicinu “šampiona”, svedoči sledeća vest. Naime, japanska novinska agencija Nikkei javila je da je Hewlett-Packard distribuirao preko svoje web lokacije upravljačke programe za štampače zaražene virusom Funlove.

Zaraženi upravljački programi su distribuirani u razdoblju od 17. do 19. decembra 2000. godine, a problem je izbio na površinu posle žalbi korisnika u Japanu, za kojima su usledile i provere kojima je utvrđeno da je 51 upravljački program za HP-ove štampače, kao i BIOS za servere, zaraženi ovim virusom.

Srećom, virus, koji pogađa računarske platforme pod Win 95/98/NT operativnim sistemima, nije preterano destruktivan – “samo” povećava veličinu fajlova snimljenih na hard diskovima.

Da ironija bude veća, Hewlett-Packard je vrlo ponosan na svoje učešće u radu Information Sharing and Analysis Center-a (IT-ISAC), udruženju giganata informatičke industrije za borbu protiv cyber-kriminala. Sada će verovatno morati da potraže savet od svojih kolega iz udruženja.

Predstavnik za odnose sa medijima kompanije Hewlett-Packard izjavio je da je sa dotične lokacije preuzeto oko 1.500 zaraženih kopija upravljačkog softvera, ali da do sada nije primljen ni jedan izveštaj korisnika o stvarnoj šteti nastaloj od virusa.

Mnogo veću štetu kompanija će preživeti u marketinškom smislu, jer se radi o gotovo nezamislivom propustu i velikoj sramoti, ako se zna koliko pažnje giganti poput HP-a posvećuju internim bezbednosnim sistemima.

Grem Kluli (Graham Cluley) iz kompanije za razvoj antivirusnog softvera Sophos tvrdi da je najverovatnije prvo zaražen računar programera koji je pravio upravljački program, te su na taj način inficirani izvršni fajlovi ili ActiveX kontrole priložene uz upravljački program, a potom su zaraženi fajlovi postavljeni na web sajt HP-a.

Prema poslednjim vestima iz Hewlett-Packard-a, kompanija je, navodno, osnovala specijalni tim na čijem je čelu Majk Rouz (Mike Rose), glavni menadžer za informatičke tehnologije, čiji je zadatak da izvrši reviziju celokupnog bezbednosnog sistema kompanije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.