IBM preuzeo Informix Database Business

Kompanije Informix i IBM su upravo objavile da su postigle definitivan sporazum po kojem IBM preuzima Informix Database Business, u transakciji vrednoj milion dolara. Ovo preuzimanje dodatno će osnažiti IBM na rastućem tržištu distribuiranih database rešenja, sektoru u kom ova kompanija ima višedecenijsku tradiciju uspešnog poslovanja i koji trenutno predstavlja ključnu tačku njenog poslovanja, povećavajući mogućnost da IBM privuče još veći broj dobavljača za aplikacije i usluge koje ima u svom programu. IBM-ovi prihodi od database rešenja za e-business su, u prvom kvartalu 2001. zabeležili rast od 36%.

“Klijenti vrlo ‘agresivno’ ulažu u softver za upravljanje podacima, jer njihovo prikupljanje, skladištenje i korišćenje predstavlja suštinu uspešnog e-business-a”, kaže Sem Palmizano (Sam Palmisano), predsednik i glavni operativac u IBM-u. “Preuzimanje Informix-a omogućiće IBM-u da blagodeti vodećih database tehnologija budu dostupne većem broju korisnika i brže”.

Informix Software je vodeći proizvođač sistema za upravljanje bazama podataka. Sa bazom od preko 100.000 korisnika u svetu, Informix je kompanija koja isporučuje database sisteme vrhunskih performansi za oblasti maloprodaje, finansijskih usluga, državne uprave, upravljanja zdravstvom, proizvodnje, medija, izdavaštva i drugih poslova. U glavne klijente kompanije Informix ubrajaju se i takve “veličine” kao što su Verizon, Deutsche Telekom, Sears i Sabre.

Po završenom procesu preuzimanja, IBM namerava da integriše osoblje i proizvodni program Informix-a u postojeće odeljenje IBM-a za upravljanje podacima, koje vodi generalni direktor Dženet Perna (Janet Perna), usmeri prodaju Informix-ovih proizvoda kroz integrisanu IBM/Informix prodajnu mrežu i, naravno, da održi postojeće veze sa Informix-ovim klijentima i poslovnim partnerima, uključujući podršku za nadograđivanje sadašnjih Informix-ovih proizvoda.

“Preuzimanje od strane IBM-a je dobra vest za Informix-ove kupce, partnere, zaposlene i vlasnike akcija”, kaže Piter Gajns (Peter Gyenes), predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Informix, i nastavlja: “IBM garantuje globalne resurse, bezbednost ulaganja, podršku i vodeću tehnološku poziciju, što će našim klijentima veoma potrebno zbog sigurnosti budućih poslova, a takođe nudi i mnoge podsticajne mogućnosti za naše zaposlene. Ovim preuzimanjem se, takođe, proširuje domet i značaj ključnih Informix-ovih tehnologija, s obzirom da će se one razvijati dalje i integrisati u buduće verzije IBM-ovih ponuda za upravljanje podacima”.

Za klijente Informix-a će, svakako, od značaja biti i strategija otvorene platforme koju sprovodi IBM, kao i širok spektar ugovora o poslovnoj i tehničkoj saradnji sa vrhunskim proizvođačima specijalizovanih aplikacija, kao što su SAP, Siebel Systems, PeopleSoft, Retek i mnogi drugi širom sveta. IBM namerava da ključne delove Informix-ove tehnologije ugradi u buduće verzije DB2 univerzalne baze podataka, koja bi trebalo da ostane IBM-ov glavni adut na database tržištu.

“Klijenti Informix-a mogu da imaju puno poverenje u to da su njihova ulaganja u Informix-ove proizvode bezbedna”, kaže Stiv Mils (Steve Mills), viši potpredsednik i izvršni direktor u IBM Software. “Ti klijenti će sada imati dugoročni rast koji će im omogućiti da izvuku punu snagu e-business rešenja”.

Posle prodaje sektora za razvoj database rešenja IBM-u, korporacija Informix planira da se potpuno usredsredi na svoj nezavisni projekat Ascential Software. Sa godišnjom stopom prihoda od 130 miliona dolara, Ascential je vrhunski proizvođač softverskih rešenja za Global 2000. Kompanija planira da deo prihoda koje je ostvarila prodajom database sektora usmeri u razvoj Ascential-a, a veliki iznos će utrošiti i na to da deoničarima isplati njihov deo, u okviru programa redukcije deonica, koji tek treba da bude podrobnije predstavljen. Zajedno sa ovim potezima, došlo je i do promene imena, tako da se cela kompanija sada zove Ascential Software.

Ascential Software i IBM su, u nezavisnim saopštenjima, izneli da imaju zajedničke stavove po fundamentalnim pitanjima razvoja tehnologije i podrške korisnicima, te da planiraju da saradnju ostvare i na polju softverskih rešenja koja je Ascential zadržao u svom vlasništvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.