U trendu

Instalacija dodatne RAM memorije

Kada ste nabavili vaš kompjuter tada je on sigurno zadovoljavao sve zahteve za sve tadašnje aplikacije, pored ostalog instalirana količina memorije je bila dovoljna. Ali vremenom, dolaze nove aplikacije koje su sve zahtevnije u pogledu potrebne RAM (Random Access Memory) memorije. Zbog toga je potrebno da dodate nove memorijske module. U ovom prilogu ćemo vam objasniti kako da to uradite.

Kada budete nabavljali memoriju od svog dobavljača, on će vas pitati kog tipa treba da bude, pošto postoji nekoliko različitih vrsta. Pored ostalih, dva najčešća tipa su:

  • SIMM (single in-line memory module) modul
  • DIMM (dual in-line memory module) modul
U suštini oba tipa modula predstavljaju male elektronske štampane pločice na kojima se nalaze jedan ili nekoliko RAM čipova, koji se instaliraju na vašu matičnu ploču preko odgovarajućih konektora (tzv. slotovi). Informaciju o tome kakva memorija može da ide na vašu matičnu ploču, nalazi se u uputstvu koje ste dobili uz matičnu ploču. U slučaju da nemate ovo uputstvo, pogledajte website proizvođača na Internetu. Kada budete kupovali memoriju, pronaćićete je u raznim veličinama: 16MB (vrlo retko), 32, 64, 128 ili čak 256 megabajta. Pre nego što kupite memoriju proverite koliko slobodnih slotova imate na ploči, jer ako imate 32 megabajta (u jednom slotu) i imate dva slota, možete dodati još 32 MB u slobodni slot. Takođe, memorije dolaze i sa različitim brzinama, konsultujte se sa svojim dobavljačem o tome koja će najviše odgovarati vašoj „mašini“.

Kada ste nabavili memoriju, isključite kompjuter i izvadite utikač napajanja iz struje, pa otvorite kućište. Proverite u uputstvu matične ploče gde se nalaze memorijski slotovi i locirajte ih na ploči. Slotovi uglavnom na svojim krajevima imaju bele male držače, koji drže memoriju sigurno u ležištima. Izvadite memoriju iz anti-statičke kesice, i zapazite uzduž donje ivice nekoliko ureza. Oni služe za pravilno poravnavanje sa memorijskim slotom, tako da ne možete suprotno utaknuti memoriju. Postavite memoriju u ležište i blagim pritiskom (ovo je vrlo bitno!), nikako na silu, pritisnite na dole. Ako budete čuli dva klika, oni će značiti da su držači sa strane pravilno obuhvatili memorijsku karticu.

Ovim ste završili instalaciju, vratite poklopac kućišta i uključite kompjuter. Da bi videli instaliranu količinu RAM memorije, u „Control Panel“-u otvorite „System Properties“ i pređite na karticu „Performance“. Ovde ćete naći podatak o instaliranoj količini memorije, i ako je sve u redu videćete povećanje u odnosu na stanje pre instalacije nove memorije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.