Instalacija DVD uređaja

Ako ste nedavno nabavili kompjuter, velike su šanse da imate instaliran i DVD drajv. Ali starije mašine poseduju samo CD čitače, pa ako želite da gledate filmove ili igrate igre u DVD formatu, moraćete da instalirate DVD uređaj. Upravo zbog toga ćemo u ovom prilogu videti kako da izvršimo instalaciju na našem kompjuteru.

DVD uređaj je vrlo sličan CD čitaču, i svi konektori su im isti. Kada sve izvadite iz kutije koju ste dobili od prodavca, trebalo bi da imate: sam uređaj, softver, IDE kabl i kabl za povezivanje sa zvučnom karticom. Prvo što treba da uradite je da isključite kompjuter iz naponske mreže i da skinete poklopac kućišta. Kada otvorite kućište potrebno je da odlučite gde ćete smestiti novi uređaj i da na tom mestu sa prednje strane skinete plastični poklopac. U našem slučaju nećemo ukloniti stari CD-ROM uređaj. Sada, potražite u kućištu široki sivi kabl (IDE kabl) koji ide sa matične ploče do CD uređaja, i zapazite dva utikača na tom istom kablu. Jedan je tzv. „slave“ (pomoćni), a drugi „master“ (glavni). Trenutno je CD uređaj – master, a mi ćemo podesiti da DVD bude master, a CD slave.

Postavite DVD uređaj u ležište u kućištu. Na zadnjem delu uređaja pronaćićete deo sa kratkospojnicima (jumpers), DVD uređaj bi trebao da je već podešen da bude „master“, ali ako nije, pogledajte dokumentaciju ili nalepnicu na samom uređaju koja govori kako da podesite kratkospojnike. Ostaje nam samo da prebacimo CD uređaj da bude „slave“, takođe po istom postupku. Zapazite takođe u zadnjem delu DVD uređaja i široku pravougaonu utičnicu namenjenu za IDE kabl. Nežno utaknite IDE kabl u DVD i to utikač koji je bio na CD uređaju, a drugi utikač ubacite u CD uređaj. Pronađite u kućištu i slobodan kabl za napajanje, koji ima četiri pina i zakrivljen je na jednoj strani tako da ne možete pogrešiti prilikom priključivanja, i priključite u utičnicu na DVD uređaju. Potom, locirajte u utičnicama na matičnoj ploči zvučnu karticu, i povežite zvučnim kablom, karticu i DVD uređaj. Na kraju vratite poklopac kućišta i uključite kompjuter u struju.

Sada kada smo instalirali hardver, ostalo je da i softverski instaliramo uređaj. Uključite kompjuter i Windows će prilikom podizanja sistema automatski registrovati novi hardver, i pokušaće da pronađe odgovarajući „driver“ (softver za povezivanje operativnog sistema i hardvera). U ovom momentu će vam možda biti potreban CD disk proizvođača DVD-a, sa kojeg ćete pozvati odgovarajuće driver-e, u slučaju da ih Windows nema. Ako ste ostavili i CD-ROM, DVD uređaju će biti dodeljena oznaka koju je imao CD. Npr. ako je CD imao oznaku D, sada će imati E. Na kraju vam je ostalo da samo instalirate softver koji dolazi uz DVD.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.