Internet za odrasle (I deo)

Kriza u Internet-poslovanju, koja se pojavila 2000. godine i uzela maha krajem prošle i početkom ove godine, je pokrenula mnoga pitanja. Koliko su profitabilne „virtuelne“ kompanije koje postoje samo na mreži? Ako nisu, koji su bili uzroci propasti mnogih od njih? Da li su postojale oblasti u kojima je biznis na Internetu bio profitabilan? Koje su zablude vezane za mrežu i poslovanje na njoj dovele do pada akcija i povlačenja investitora?

I dok analize postojećeg stanja još uvek traju i smišljaju se nove strategije i novi pristupi, pokazalo se da jedna grana privređivanja na Internetu ne samo da nije u krizi, već i ostvaruje ogroman profit i beleži enorman rast. Reč je o sajtovima „za odrasle“, odnosno seks-industriji.

U vreme kada se uveliko pričalo i pisalo o krizi ecommerce-a, kao i mnogih sajtova i portala koji su bazirali svoje prihode isključivo na prodaji reklamnog prostora, trajao je i jedan sudski proces koji je javnosti otkrio koliko je seks na Internetu zaista profitabilan i kolike su sume u pitanju. Sudska bitka se vodila oko pitanja vlasništva nad adresom Sex.com, odnosno pitanjem ko je njen pravi vlasnik.

Tužbu sudu je podneo Gary Kremen, programer iz San Franciska, a sudska istraga je ustanovila da je on zaista vlasnik spornog domena i da ga je registrovao 1994. godine. Tada je i kupio više adresa, sa kojima nije znao tačno šta će da uradi, pa je, između ostalih, i sajt sex.com bio samo „rezervisan“ i bez sadržaja na toj adresi.

Dok se Kremen bavio programiranjem, neko je drugi planirao kako da adresu preuzme. Ime optuženog je Michael Cohen, i u pitanju je čovek sa sumnjivom prošlošću i kriminalnim dosijeom, koji je nekoliko puta uspevao da izbegne zatvorsku kaznu, ali je na kraju ipak odležao 46 meseci zbog lažnog predstavljanja, prevara i krivotvorenja finansijskih dokumenata.

I pre preuzimanja domena sex.com, on je već imao sukobe sa zakonom upravo zbog seksa, odnosno profitiranja u ovoj oblasti. Naime, priređivao je žurke za svingere, iznajmljujući im prostor i naplaćujući organizaciju. Kada je otkriven, tvrdio je da su u pitanju privatne zabave i da se tu ne ostvaruje nikakav profit. Istraga nije uspela da dokaže navode optužbe i on se „provukao“. Zatvorska kaznu koju smo spomenuli je zarađena kasnije, zbog slučaja bankrotiranja jedne firme, pri čemu se Cohen lažno predstavljao kao njen advokat i falsifikovao dokumente.

Posle odležane kazne, „namirisao“ je profit u vidu adrese sex.com. Način na koji ju je ilegalno preuzeo i prebacio na svoje ime je vrlo zanimljiv, pa čak i bizaran. Već pomenuti pravi vlasnik je domen registrovao na svoju firmu Online Classifieds Inc, a Cohen je jednostavno, prekopiravši izgled zvaničnog mejla ove kompanije, firmu za registrovanje domena Network Solutions obavestio da je Kremen iz firme otpušten i da domen treba da se preregistruje na njegovo ime. Lično je pošao da taj posao obavi i sa sobom poneo falsifikat, navodni zvanični dokument Online Classifieds Inc, kao potvrdu svega što je u mejlu naveo. Dokumet je potpisao imenom jednog od pravih upošljenika pomenute firme. Kasnija istraga je pokazala da je i ime bilo pogrešno napisano, ali je Cohen ipak uspeo da preregistraciju izvrši.

Sve se to desilo u oktobru 1995. godine i od tada, pa sve do novembra 2000. godine, on je uspešno poslovao na ukradenoj adresi. Pravom vlasniku je trebalo dosta vremena da, po otkrivanju prevare, sakupi dovoljno para za dobre advokate koji bi proces vodili, i zato je Cohen-ovo korišćenje sex.com-a toliko dugo trajalo. Presuda je donešena u korist pravog vlasnika, domen mu je vraćen, a Cohen bi trebao da odrobija i da vrati sav zarađeni novac.

Međutim, on je pre nepovoljnog ishoda suđenja sav svoj novac prebacio u banke na Devičanskim Ostrvima i u Meksiku, gde i sam živi i, navodno, ulaže u kablovski Internet. I on sam, a i stečeni novac, ostaju van domašaja američkih vlasti, jer se nalaze u stranoj državi. Ono zbog čega smo ovu priču i započeli jeste odgovor na pitanje koliko je on to novca zaradio sa sex.com?

Za 5 godina rada, sud je procenio da ta cifra iznosi 43 miliona dolara i da bi toliko on trebao novca i da vrati! Postoje i tvrdnje da je suma mnogo veća. Sam Cohen je jednom prilikom izjavio da je sex.com, za samo jedno tromesečje, zaradio 95,5 miliona dolara! Pravi vlasnik domena, na osnovu svojih iskustava sa ponovo stečenom adresom, ipak misli da je realni profit, ostvaren u toku 5 godina, 48 miliona dolara. A kako ide sadašnjem novom-starom vlasniku? Mesečna zarada – 400.000 dolara.

Ovaj je slučaj pokrenuo mnoga pitanja o segmentu Interneta o kome se retko javno govori i koji se uspešno „krije“ svih ovih godina. Zvaničnih statistika o posećenosti i poslovanju ovakvih sajtova skoro da i nema, a po mnogima je njihov udeo u ukupnom profitu na mreži ogroman. Često nailazimo na tvrdnje da je reč „seks“ jedna od najčešće upisivanih u mašine za pretraživanje, a da su mnogi sajtovi sa sadržajem „za odrasle“, upravo u grupi najposećenijih sajtova. U narednom članku ćemo probati da odgonetnemo da li su ovakve tvrdnje utemeljene ili su to puka nagađanja i preterivanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.