U trendu

„iPhone je moja ideja, Apple mi duguje 10 milijardi dolara“ (video)

Stanovnik Floride, Tomas Ros, podneo je tužbu protive Applea tvrdeći da su iPhone, iPad i iPod nastali na osnovu njegovog nacrta iz 1992. godine.

Između 23. maja i 10. septembra 1992. godine, Ros je dizajnirao tri nacrta tehničkih uređaja koji su se sastojali od ravne pravougaone ploče sa zaobljenim uglovima (spoj dizajna i funkcija koji nije postojao pre 1992. godine).

Ros je tada zamislio uređaj koji omogućava čitanje priča, romana, novina, kao i gledanje slika, prezentacija pa čak i filmova na ravnom ekranu osetljivom na dodir. Dalje je podrazumevao da će taj uređaj imati i komunikacijsku funkciju kao i mogućnost pisanja poruka i drugih beleški. On je zamislio i to da će uređaj imati baterije, a možda bi se čak napajao i pomoću solarnih panela.

On je novembra 1992. godine podneo zahtev za priznavanje patenta kako bi zaštitio svoj izum, ali je zahtev odbijen u aprilu 1995. jer nije platio neophodne takse. Ros je takođe podneo i zahtev za zaštitu autorskih prava za svoje tehničke crteže 2014. godine.

Iako tužilac tvrdi da njegov klijent doživljava velike i nepopravljive povrede koje se ne mogu kompenzovati novcem, ipak je zahtevao suđenje uz prisustvo porote i odštetu ne manju od 10 milijardi dolara, prenose mediji.

https://www.youtube.com/watch?v=yIl32cspsz8

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.