Irak proizvodi atomsko oružje?

Još malo pa se niko i neće sećati zbog čega su Iraku uvedene sankcije i kada je to učinjeno. Zemlja koja se nalazi pod potpunom blokadom je idealno mesto za različite glasine: teško ih je proveriti, a mogu da budu „korisno“ upotrebljene.

Svakih nekoliko meseci, interesovanje za ovu zemlju se obnavlja putem vesti o nekoj novoj vrsti naoružanja koje Sadam Husein razvija ili o nekim novim tajnim postrojenjima. Obično ovakva otkrića prethode nekoj novoj akciji SAD, nekim novim „vazdušnim udarima“.

Ranija otkrića su skretala pažnju na postrojenja za proizvodnju hemijskog i biološkog naoružanja, a nove vesti otkrivaju da Irak radi i na proizvodnji atomske bombe.

Izvor ovakvih informacija je Nemačka tajna služba, BND, čiji obaveštajci tvrde da Bagdad ubrzano radi na ovom projektu i nabavlja neophodnu opremu iz inostranstva. U poslednjih par meseci su se nabavka i napori intenzivirali, pa oni upozoravaju da bi Irak mogao da razvije nuklearno oružje do 2005. godine.

Nuklearni program se razvija na lokaciji Al Qaim, a „kompatibilan“ sa ovim projektom je i program razvoja projektila koji, za sada, imaju domet od 150 km. Naime, rakete bi takođe mogle da budu usavršene do 2005. godine, pri čemu bi njihov domet bio 3.000 km, a mogle bi i da nose nuklearne glave. U tom slučaju bi Evropa bila ugrožena mogućim pretnjama Iraka.

Kada su u pitanju ovakve vesti, uvek je teško odrediti koliko su one istinite: njihovi izvori su tajne službe, detalji su deo tajnih operacija, a i nikad niste sigurni da u pitanju nije neka nova manipulacija protivnika bagdadskog režima. Jedno je sigurno: što veća pretnja (stvarna ili izmišljena), to i veća ulaganja u vojnu industriju u SAD, koja ovih dana doživljava ponovni zamah. Više o tome u članku Trka u naoružanju ponovo aktuelna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.