‘Iskoristili smo ranjivi element ljudske psihe, ko zna šta to radi mozgovima naše dece!’

Osnivači Fejsbuka znali od samog pokretanja te stranice da stvaraju nešto što koristi ranjivi element ljudske psihe, otkrio je jedan od osnivača te kompanije Šon Parker.

– Kada je Fejsbuk uzimao maha, ljudi bi mi prilazili i govorili ‘ja nisam na društvenim mrežama’, ispričao je Parker, koji je tad formalno bio predsednik firme.

– Ja sam im govorio: ‘Ok. Znaš, bićeš!’ Onda bi mi oni rekli, ‘ne, ne. Previše cenim svoje interakcije u stvarnom svetu. Cenim trenutak. Cenim prisustvo. Cenim intimu’. A ja bih im rekao… ‘Kad-tad ćemo te uhvatiti’.

– Mislim da nisam shvatao posledice onoga što sam tad govorio, rekao je Parker, osvrnuvši se na ‘nepredviđene posledice’ do kojih dolazi kada mreža naraste na više od 2 milijarde korisnika.

– Doslovno menja vaš odnos sa društvom, jednih s drugima. Verovatno na čudan način utiče na produktivnost. Bog zna šta to radi mozgovima naše dece.

Objasnio je kako je glavni cilj osnivača Fejsbuka bio ‘kako da zgrabi što više vašeg vremena i pažnje’. Takav pristup stvorio je ‘like’, koji korisnicima daje ‘malu dozu dopamina’ svaki put kad dobiju lajk, što ih podstiče da stavljaju više sadržaja, što dovodi do više lajkova… i tako unedogled.

– To je povratna petlja socijalnog potvrđivanja… nešto što bi haker poput mene mogao da smisli, jer zloupotrebljujete ranjivost ljudske psihologije, rekao je Parker, koji je bio i jedan od osnivača Napstera.

Parker se Fejsbuku pridružio 2004. godine, pet meseci nakon njegova pokretanja. Zakerberg je kasnije za Parkera govorio kako je bio ‘ključna osoba koja je pomogla Fejsbuku da preraste iz studentskog projekta u stvarnu kompaniju’.

Iduće godine, policija je pronašla kokain u Parkerovoj vikendici, a on je bio uhapšen zbog posedovanja. Iako na kraju nije podignuta nikakva optužnica, povukao se sa čela kompanije kako ne bi obeshrabrivao investitore. Zahvaljujući svom kratkom radu za Fejsbuk, njegova imovina danas je vredna više od 2,6 milijardi dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.