U trendu

Istraživanje: Jutjub dominantan medju američkim tinejdžerima, pada popularnost Fejsbuka

Sajt za postavljanje i gledanje video snimaka Jutjub (YouTube) najpopularnija je društvena mreža medju američkim tinejdžerima, dok popularnost Fejsbuka (Facebook) medju tom populacijom opada, pokazuju rezultati istraživanja.

Prema istraživanju Pju risrč centra (Pew Research Center), oko 85 odsto tinejdžera izmedju 13 i 17 godina koristi Jutjub, što je više u poredjenju sa 72 odsto tinejdžera koji koriste društvenu mrežu Instagram i 69 odsto koji koriste Snepčet (Snapchat).

Popularnost Fejsbuka opada medju tinejdžerima u SAD, pa tu društvenu mrežu koristi 51 odsto, što je manje u odnosu na 71 odsto u periodu izmedju 2014. i 2015.

Pju centar ne navodi razloge za opadanje popularnosti Fejsbuka, ali dodaje da tinejdžeri tradicionalno prestaju da koriste mreže koje su postale mejnstrim i koje koriste njihovi roditelji.

U istraživanju se navodi da 95 odsto tinejdžera ima pametni telefon ili pristup takvom uredjaju, što je veliki skok u odnosu na 73 odsto u prošlom istraživanju. Oko 45 odsto tinejdžera izjasnilo se da koristi internet „gotovo svakodnevno“ i to je gotovo duplo više u odnosu na prethodno ispitivanje.

Mnogi eksperti zabrinuti su zbog sve mladjih korisnika društvenih mreža, posebno zbog male dece koje koriste društvene mreže, uključujući i Fejsbuk mesendžer dizajniran za decu.

Kako se navodi u istraživanju, nije jasno da li su društvene mreže dobre ili loše za decu. Skoro polovina ispitanih tinejdžera smatra da korišćenje društvenih mreža nema nikakav uticaj na njih, 31 odsto smatra da je uticaj pozitivan, a 24 da je negativan.

U istraživanju koje je radjeno od 7. marta do 10 aprila učestvovala su 743 ispitanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar