U trendu

Jedan terabajt iz Kine

Hard disk kapaciteta jedan terabajt (hiljadu gigabajta), ma kako to zvučalo neverovatno i nedostižno, zaista je napravljen, i to u kineskoj kompaniji LaCie. U skladu sa impozantnim prostorom za smeštaj podataka disku je dat i odgovarajući naziv – Bigger Disk. On ima prečnik 5,25 inča a smešten je u aluminijumsko kućište dimenzija 173 x 88 x 268 milimetara, tako da zajedno sa kućištem ima težinu od pet kilograma. Namenjen je čuvanju audio i video sadržaja. Tako veliki memorijski prostor omogućio bi, na primer, čuvanje muzičkih fajlova koji bi se mogli smeštati na disk tokom dve godine, dok bi se video MPEG-2 fajlovi mogli smeštati u toku mesec dana. Idealan je i za čuvanje trodimenzionalnih slika koje zahtevaju puno prostora.

Specifikacije Bigger Disk-a pokazuju da je brzina njegove rotacije 7.200 obrtaja u minuti. Sa računarom se povezuje i komunicira FireWire ili USB 2.0 priključkom. Pri tom se podaci prenose brzinom od 50 ili 100 MB/s (zavisno od primenjene FireWire varijante), dok je kod USB veze brzina prenosa 34 Mb/s. Vreme punog pretraživanja, i pored tako velike količine podataka, iznosi deset milisekundi. Disk se može koristiti u računarima minimalne konfiguracije Pentium II sa brzinom od 350 MHz i sa 64 MB RAM memorije.

U poređenju sa prvim hard diskovima, koji su se pojavili pre pedesetak godina (IBM, RAMAC), napredak u porastu kapaciteta hard diskova zaista je impresivan. IBM-ov RAMAC (Random Access Method of Accounting and Control) realizovan je sa vakuumskim cevima i 50 aluminijumskih ploča; imao je težinu od jedne tone a mogao je da sačuva samo pet megabajta podataka (jedan megabajt je milion puta manji od jednog terabajta).

Bigger Disk je već dostupan na tržištu – od februara ove godine, po ceni od 1.200 dolara (ona uključuje, pored diska, odgovarajuće USB i FireWire kablove za povezivanje). To nije niska cena, pogotovu s obzirom na činjenicu da je vrednost po jednom gigabajtu prostora za skladištenje podataka veća od jednog dolara. Ipak, treba imati u vidu da je ovo specifičan disk i da se zaista radi o rekordnom dostignuću. Međutim, ne mnogo poznata kineska kompanija LaCie neće se zadržati na tome. Za 2006. godinu najavljuje disk još većeg kapaciteta – pet terabajta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.