U trendu

Jeftini mobilni telefoni za široke narodne mase

U dometu različitih mreža mobilne telefonije, kako statistika pokazuje, danas živi oko 77 odsto ukupnog broja stanovnika naše planete. Statistika takođe pokazuje da samo oko 25 odsto stanovništva na tim prostorima koristi usluge mobilnih mreža. Mnogobrojni su uzroci tako malog procenta korisnika, ali je jedan od najvažnijih svakako visoka cena mobilnih telefona. Nije bilo potrebno mnogo mudrosti da bi se došlo do takvog zaključka, pa su se među proizvođačima i mobilnim operaterima pojavile mnoge inicijative za prevazilaženje tog problema.

Nakon uočavanja problema, GSM asocijacija je reagovala odmah – pokrenula je inicijativu i pozvala proizvođače mobilnih telefona da naprave platformu za proizvodnju jeftinijih modela namenjenih siromašnijem sloju stanovništva. Početkom ove godine, na 3GSM kongresu u Kanu, Motorola je među prvima ponudila svoje rešenje. Po tom konceptu, mobilni telefon mogao bi se napraviti i prodavati po ceni nižoj od 40 dolara. Još jeftinija varijanta ponuđena je nedavno (početkom jula). Kreator te platforme je holandska kompanija Philips Electronics, koja je najavila cenu mobilnih telefona nižu od 20 dolara.

Kompanija Philips planira da proizvodnju mobilnih telefona na ovoj platformi pokrene u svom pogonu u Šangaju (Kina). Oni će se zasnivati na podsistemu čija će cena biti niža od pet dolara. Podsistem, kao osnova funkcionisanja mobilnih telefona, sadrži kompletnu elektroniku neophodnu mobilnim telefonima za obavljanje razgovora, slanje i prijem tekstualnih poruka, sa podrškom za polifone melodije i crno-belim ekranom. Naziv ovog elektronskog čipa je Nexperia Cellular System Solution 5130.

Na ovaj način ostvariće se mobilni telefoni koji su dvostuko jeftiniji od trenutno najjeftinijih mobilnih telefona na tržištu. S daljim razvojem tehnologije očekuje se još niža cena, tako da bi, prema procenama stručnjaka iz kompanije Philips, mobilni telefoni u 2008. godini trebalo da budu jeftiniji od 15 dolara. Ovu ideju sigurno će prihvatiti i mnogi drugi proizvođači mobilnih telefona. Smatra se da će se na taj način korišćenje mobilne telefonije znatno proširiti, posebno na području zemalja u razvoju, u kojima ima najmanje korisnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.