Još bolji DVD

Granice se pomeraju kada je DVD tehnologija u pitanju, pa se već sada najavljuje budući standard koji će zameniti postojeći. Iako DVD kvalitetom slike i zvuka danas potpuno zadovoljava ne samo obične korisnike već i zahtevne audiofile i filmofile, istraživački timovi uveliko rade na razvoju nove tehnologije koja će još više pomeriti granice. Jedno od mogućih rešenja je high definition DVD, koji će moći da iskoristi mogućnosti HD televizora.

Kada je reč o novoj tehnologiji, u početku uvek postoje konkurentski standardi, koji međusobno nisu kompatibilni. U ovom trenutku, postoje dva tabora koja razvijaju svoje standarde: u prvom su kompanije Matsushita, Philips i Hitachi, a u drugom Toshiba i NEC. Koji god od standarda da odnese pobedu, jasno je da će DVD budućnosti karakterisati bolji kvalitet slike i zvuka i da će na disk moći da stane više podataka.

Jedna od pomenutih firmi, japanski NEC, bavi se i u drugim svojim istraživačkim projektima mogućnostima poboljšanja kvaliteta slike. Inženjeri ove kompanije napravili su čip koji omogućuje prikaz više od milijardu boja na LCD ekranima. Trenutno ovakvi ekrani mogu da prikažu oko 16,7 miliona boja, koristeći osmobitni RGB kanal. Nova tehnologija podrazumeva korišćenje desetobitnog kanala, gde je raspon između tri osnovne boje povećan sa 256 na čak 1.024 nijanse. Kompanija najavljuje da će sa serijskom proizvodnjom čipa započeti 2004. godine, kada tehnologija bude potpuno usavršena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.