Kad zagusti, Internet je utočište

Pod pritskom grupa i aktivista koji se bore protiv globalizacije, Svetska banka je odlučila da ne održi svoj redovni godišnji sastanak u realnom svetu – umesto toga, učesnici će se povući u bezbedno Internet okruženje. Planirano je da se konferencija održi u Barseloni, ali postoji bojazan da će se tamo okupiti zaista veliki broj demonstranata, uz to još i nasilno raspoloženih.

Pokret protiv globalizacije jača iz dana u dan, stvarajući sve veće probleme protagonistima nove ekonomije i novog poretka. Prošlog septembra, sastanak je održavan u Pragu, i zbog masovnih protesta morao je da bude završen dan ranije. Tokom jula održaće se i konferencija G8 u Đenovi, Italija. Organizatori takođe strahuju od aktivista i razmišljaju na sličan način kao učesnici sastanka Svetske banke.

Umesto u Barseloni, skup Svetske banke održaće se putem video-konferencije, s tim što će ona biti otvorena za sve zainteresovane: uz registraciju, radoznali korisnici Interneta moći će da postavljaju pitanja učesnicima direktno, a pitanjima će biti izložen i predsednik organizacije James Wolfensohn. Ipak, postojaće cenzura za neugodna pitanja, ona „koja mogu da uznemire Internet publiku, ili koja nisu u skladu sa ciljevima sastanka“, objašnjava portparol Svetske banke, Caroline Anstey.

Ona je i objasnila motive „sklanjanja“ u okrilje Interneta, tvrdeći da postoje pouzdane informacije o tome da se demonstranti spremaju na odlučnu akciju, kao i da su naumili da u Barseloni organizuju paralelnu anti-konferenciju, na kojoj bi se održalo suđenje Svetskoj banci. Možda će, u ovakvoj situaciji, i prirediti paralelni Internet skup, na način na koji su to učinili i tokom januarskog sastanka najuticajnijih biznismena i političara u Davosu, Švajcarska. Tom prilikom je grupa aktivista, u brazilskom gradu Porto Alegre, bila domaćin video-konferencije u kojoj je učestvovalo preko 10.000 ljudi.

Tema ovogodišnjeg sastanka Svetske banke jeste problem najsiromašnijih država u svetu i pronalaženje načina da im se pomogne. Konferencija će biti održana 25. i 26. juna. I vi možete da učestvujete, ako kliknete ovde.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.