U trendu

Kako komuniciraju ekstremisti Islamske države?

Posle prošlonedeljnih napada u Parizu, vlade širom sveta su pozvale tehnološke kompanije da prave proizvode koji će omogućiti bezbednosnim službama da bolje nadziru komunikacije, navodi danas Bi-Bi-Si (BBC).

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ekstremisti Islamske države verovatno izbegavaju proizvode velikih kompanija i da se na internetu mogu naći oruđa za enkripciju poruka.

Ekspert za digitalnu forenziku Piter Samer rekao je da sistemi kao što je „SureSpot“ omogućavaju korisnicima jednostavan način da koriste enkripciju za svoje poruke.
 
Konsultant za sajberkriminal Alan Vudvard rekao je da teroristi koriste OTR (Off the Record) protokol, koji nudi E2EE (end-to-end enkripciju), i dodao da se na portalima džihadista nalaze linkovi za oruđa za kodiranje koji se mogu skinuti s interneta.

„Svaki džihadista koji drži do sebe zna kako da nađe siguran način za komunikaciju“, naveo je on.

BBC navodi da zasad ima dosta nejasnoća kako su odgovorni za terorističke napade u Parizu međusobno komunicirali.

Bivši zamenik direktora CIA Majkl Morel rekao je da su verovatno koristili aplikaciju „WhatsApp“, ali da za to nema dokaza.

Ministar unutrašnjih poslova Belgije Jan Jambon rekao je da su teroristi koristili Sonijev „PlayStation 4“ ali se posle ispostavilo da su navodi o pronađenoj konzoli u stanu jednog od napadača lažni. Takođe je netačno da „PlayStation 4“ koristi EE2E.

Ipak, i kodirane poruke otkrivaju metapodatke  – ko je s kim razgovarao i koliko dugo, što sada ima ključni značaj u otkrivanja terorista i njihove mreže.

„Hapšenja koja su u toku proistekla su iz mreže metapodataka“, rekao je Vudvard.

BBC navodi i da se bezbednosne službe sve više okreću hakovanju – postavljanju malvera u kompjutere ljudi za koje sumnjaju da su teroristi.

„Ako mogu hakovati kompjuter ili smartfon, mogu pronaći ključ za dekodiranje njihovih poruka“, rekao je Samer.

Vudvard je naveo da jedan operativac Islamske države u Siriji uvučen u prevaru preko Skajpa, kada je nagovoren da razgovara s osobom za koju je mislio da je lepa devojka, ali je ona ubacila malver u njegov kompjuter.

„To je omogućilo sprečavanje par napada“, rekao je Vudvard.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.