U trendu

Kako proizvesti energiju pomoću cipela?

Da ljudska mašta i preduzimljivost zaista ne poznaju granice, svedoči i sledeći primer. Kalifornijska istraživačka kompanija SRI International radi trenutno sa američkim Ministarstvom odbrane na projektovanju nove vrste čizama, koje bi, pored toga što vrše uobičajenu funkciju obuće, trebalo da imaju ugrađen sistem koji bi mehaničku energiju hoda pretvarao u električnu energiju. Ovako proizvedena energija bila bi dovoljna za napajanje baterija mobilnog telefona, prenosivog računara ili nekog drugog mobilnog uređaja.

Ogledni par ovih čizama napravljen je od posebne vrste rastegljive plastike, a princip proizvođenja eletriciteta je sledeći: male baterije koje se nalazeunutar čizama pozitivnim nabojem elektrišu jednu, a negativnim drugu stranu materijala. S obzirom na to da se pritiskom stopala na cipelu pri hodu plastični materijal cipele naizmenično razvlači i skuplja, razmak između pozitivnog i negativnog pola baterije neprestano se menja, čime nastaje razlika potencijala, tj. električni napon.

Prema izjavi prvog čoveka Odeljenja za razvoj transduktora u kompaniji SRI International, ovaj prototip “energetskih čizama”, pri normalnom hodu, “razvija” snagu od oko pola vata, što je sasvim dovoljno za ponovno punjenje baterije ugrađene u čizmu (kako bi čizme mogle da nastave da “proizvode” struju) i, uz to još, recimo, punjenje baterije prosečnog mobilnog telefona. U daljem razvoju proizvoda, pažnja će biti usredsređena na to da se dobijena snaga uveća na bar dva vata, što bi bilo dovoljno za punjenje nekoliko manjih prenosivih uređaja, npr. ručnog računara, mobilnog telefona i radio-tranzistora istovremeno.

Da ovaj projekat nije šala i da bi u budućnosti mogao da dâ vrlo upotrebljive rezultate, svedoči i činjenica da je Agencija za napredne istraživačke projekte američkog Ministarstva odbrane, koja je učestvovala i u tako značajnim poduhvatima kao što je bila prva infrastruktura Interneta, odlučila da finansijski podupre ovu ideju sa 2,6 miliona dolara. Radni naziv projekta je “Žetva energije”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.