U trendu

Kina koristi bespilotne letelice za sejanje oblaka iznad Tibeta

Kineska velika civilna bespilotna letelica (UAV) nedavno je izvršila sejanje oblaka iznad Tibetanske visoravni (Ćinghaj), saopštila je Kineska avioindustrijska korporacija (AVIC).

Kako prenosi Sinhua, bespilotna letelica Wing Loong-2H otkrila je kišonosne oblake i uspešno obavila operaciju veštačke kiše i pojačavanja snežnih padavina iznad lanca Aemje Ma-čhen u regionu Sanđiangjuan na Tibetanskoj visoravni, saopštio je AVIC, vodeći proizvođač aviona u zemlji.

Ova operacija je deo zajedničkih napora Centra za modifikaciju vremena pri Kineskoj upravi za meteorologiju (CMA), Centra za meteorološko posmatranje pri CMA, AVIC (Čengdu) kompanije za sisteme bespilotne letelice i više drugih jedinica.

Kako se navodi u saopštenju AVIC, velika bespilotna letelica je instalirana sa katalizatorskim uređajem za poboljšanje padavina.

Takođe je nosila uređaj za detekciju padavina u oblaku zbog osmatranja i obezbeđivanja podataka za studiju o karakteristikama i strukturi kišonosnih oblaka na Tibetanskoj visoravni i efektima povećanja padavina.

Studija pomaže da se olakša istraživanje mehanizma padavina u oblacima na Tibetskoj visoravni i srodnih katalitičkih tehnologija.

Procenjuje se da je tokom operacije koja je trajala oko pet sati, operacija pojačanja padavina imala uticaja na gotovo 15.000 kvadratnih kilometara, saopštio je AVIC.

Sanđiangjuan, što znači „izvor tri reke“, mesto je gde izviru reka Jangce, Žuta reka i Lančang. Sanđiangjuan se nalazi u pokrajini Ćingaj koja se naziva i „vodotoranj Kine“.

Operacija Wing Loong-2H ovog puta je deo testova značajnog poboljšanja padavina na Tibetanskoj visoravni, uz pomoć bespilotnih letelica. Njen cilj je da poveća snežne padavine i pokrivenost ledom u tipično glečerskim oblastima na visoravni.

Osmišljena je kako bi pomogla da se poboljša sposobnost sejanja oblaka na visoravni Tibet, što je od velikog značaja za održavanje života i poljoprivredne stočarske proizvodnje, kao i da se istraže načini za suočavanje sa klimatskim promenama.

Pre ove operacije, Wing Loong-2, još jedan član porodice velikih civilnih bespilotnih letelica Wing Loong, već je izvršio test meteorološkog posmatranja na velikoj visini iznad visoravni Tibet.

U sledećem koraku, CMA će unaprediti izgradnju ekstenzivnog vazdušnog meteorološkog sistema za posmatranje zasnovanog na bespilotnim letelicama za ekološku zaštitu visoravni.

AVIC se obavezuje da će nastaviti da podstiče razvoj bespilotnih letelica i drugih naprednih vazduhoplovnih proizvoda za modifikaciju vremenskih prilika, dalje održavajući život, blagostanje ljudi i nacionalnu ekonomsku izgradnju, prenosi Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)